O dată cu închiderea pieței Nufărul, cea de-a patra de acest fel desființată în Oradea, o alternativă pentru producători și consumatori ar putea fi piețele volante, promise și de municipalitate. Într-o primă fază, timp de 6 luni, se propune ca pieţele volante să funcţioneze fără plata unei taxe din partea producătorilor, pentru ca proiectul să fie sustenabil. În acest context, consilierul local PSD Liviu Sabău Popa a anunțat depunerea unui proiect menit să garanteze că în aceste piețe vor vinde doar producătorii.
Garanția unui astfel de demers ar trebui să fie data de o comisie de control formată din reprezentanţi ai municipalităţii, Direcţiei Agricole. În viziunea consilierului Sabău Popa, pentru ca demersul să fie unul de succes, costurile cu amplasarea tarabelor şi frigiderelor, precum şi utilităţile ar urma să fie asigurate de Direcţia Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea timp de cel puțin o jumătate de an. În acest interval nu vor fi încasate taxe de la producători.
În plus, aceste piețe ar urma să susțină lanțurile alimentare scurte. “Trebuie să eliminăm lanțurile intermediare, să fie un lanț scurt de la producător la comerciant”, e alt argument al consilierului social-democrat.
Șase zone sunt propuse pentru amenajarea piețelor volante în Oradea:
- în cartierul Ioșia, pe platoul de la Sala Sporturilor,
- piațeta de lângă McDrive, din cartierul Nufărul,
- Cetatea – pentru cei din cartierul Velența,
- Piața Unirii,
- în cartierul Rogerius – platoul de deasupra pieței Rogerius.
Altă piață volantă va fi amenajată în zona centrală a cartierului Grigorescu, în zona unde acum se află un magazin. Chiar dacă acolo locuiesc peste 4.000 de orădeni, cartierul nu dispune de nicio piață unde producătorii să-și desfacă marfa.
Piețele volante – inițiative private în Oradea
Până acum, în Oradea au fost organizate astfel de piețe volante, dar au reprezentat inițiative private. De exemplu, asociaţia ”Cătunul Verde” a amenajat o astfel de piață pe strada Nicolae Jiga. Demersul aparține Georgetei Szabo, preşedinta asociației, și vine ca reacție împotriva unor comercianți din pieţe, “care mint că sunt producători”.
În timpul verii, în fiecare joi, de la ora 18, în piața volantă a asociației ”Cătunul Verde” se adunau aproximativ 15 producători care ofereau spre vânzare de la legume, fructe, flori și produse lactate până la pâine şi cozonaci. Accesul era asigurat de certificatul de producător, fără alte taxe.
Și fostul consilier local PNL Dan Octavian, unul dintre liderii Asociației Firmelor Bihorene, a realizat o vreme un astfel de proiect de piață volantă în cartierul Velența.