Inspecția Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a depistat sume suplimentare de impozitat de aproape un miliard de euro în primele zece luni ale acestui an. Într-o intervenție pentru Digi24, șeful ANAF, Lucian Heiuş, a dat exemplul unui bihorean în cazul căruia inspectorii ANAF au descoperit o diferență de 12 milioane de lei între venitul declarat și cel estimat.
”Un lucru foarte interesant, în luna octombrie, am descoperit la o persoană fizică din județul Bihor, o sumă substanțială, o diferență substanțială între venitul declarat și venitul estimat de noi, undeva în jur de 12 milioane de lei”, a precizat Heiuș, fără să nominalizeze persoana în cauză.
Bihoreanul va avea acum de plătit un impozit de 16%, plus dobânzi. În caz contrar, i se va pune sechestru pe întreaga avere.
”Noi îi calculăm un impozit de 16%, cu dobânzile și majorările aferente, și el, dacă vrea, plătește, dacă nu îi dăm executare silită, punem secestru pe conturi, pe bunurile pe care le are și le valorificăm pentru a recupera acești bani. Dacă avem indicii clare că sumele respective de bani sunt ca urmare a unor infracțiuni, putem să facem o sesizare penală către organele de drept să continue cercetarea”, a adăugat Heiuș.
Șeful ANAF a catalogat drept ”marginale” acţiunile de verificare a persoanelor fizice care deţin averi mari: ”Sarcina noastră de colectare lună de lună este undeva în jur de şase miliarde de euro. (…) Principala noastră activitate, a ANAF, sunt controalele pe care le facem la marii contribuabili, la contribuabilii mijlocii şi vă pot spune că, pe primele zece luni de zile, am stabilit cu colegii de la inspecţia antifraudă aproape un miliard de euro sume suplimentare ca urmare a acestor controale, pentru că acolo este, de fapt, marea evaziune fiscală.”
Lucian Heiuș a adăugat că, în prezent, sunt în derulare 380 de acţiuni de verificare la persoane fizice.