Betty Darabont are puțin peste 20 de ani și știe aproape totul despre vin și cultivarea viței de vie. În timpul studiilor, tânăra mărturisea ca a degustat și 50 de vinuri pe zi, dar că au fost și zile în care a degustat 150 de vinuri. Avea chiar și un jurnal cu vinurile degustate… Acum se îngrijește de zecile de hectare cu vie ale familie sale, unde digitalizarea își face din plin prezența.
Studii la Montpellier și Bordeaux
Betty Darabon s-a pregătit să conducă afacerea de familie de la Biharia făcând studii la cele mai renumite facultăți din străinătate în domeniul vinului și al viticulturii. Vine din a treia generație de viticultori, din familia Darabont din Biharia, și acum are în grijă peste 40 de hectare de vie într-o fermă unde inovarea e cuvântul de ordine: monitorizarea insectelor se face printr-o aplicație, iar stropirea se realizează cu o dronă. Orice detaliu contează, fie că e vorba de eticheta termosensibilă, ori de alegerea dopului la sticla de vin.
După ce a obținut o diplomă în Economie Internațională și Management la Universitatea Bocconi din Milano, Betty a petrecut un an la o companie agricolă multiculturală, unde principala ei sarcină era să cerceteze impactul schimbărilor climatice asupra viticulturii Uniunii Europene. A studiat apoi pentru masterul în titicultură și enologie la universitatea Montpellier SupAgro, la Université de Bordeaux și la Hochschule Geisenheim.
Concomitent, ea conduce crama Familia Darabont, controlând sarcinile de zi cu zi, luând decizii și organizând diferite evenimente.
În zona perfectă
Familia Darabont nu a dezvoltat întâmplător afacerea cu vin la Biharia. Betty Darabont a participat, în timpul studiilor la Bruxelles, la un studiu privind influența modificărilor climatice asupra condițiilor de cultivare a viței de vie. Una dintre concluzii a fost că: “Biharia se află acum în zona perfectă pentru viticultură. În zona Dealul Mare deja apar acizi. Acum 20 de ani, în Crișana nu erau vinuri roșii, acum 60% din strugurii cultivați sunt negri. Avem încredere în vinurile roșii… Terroirul este unic, iar timpul ne demonstrează acest lucru. Istoria, comorile și tradițiile transmise de către strămoșii noștri se resimt în modul în care pământul Bihariei dă roade unor struguri delicioși ce își dezvăluie misterul cu fiecare înghițitură a vinurilor.”
Regiunea Crișana a fost cunoscută încă din Evul Mediu ca fiind producătoare de vinuri de calitate, însă tradiția a fost întreruptă din cauza contextului politic și a diferitelor politici agricole. Acum, tot mai mulți producători din zonă demonstrează potențialul regiunii și își readuc la viață moștenirea.
Tradiția viticolă a apărut în familia Darabont la începutul secolului al XX-lea. Bunicul lui Sándor Darabont (tatăl lui Betty) a cumpărat în 1907 o pivniță, pe care a transmis-o generațiilor care i-au urmat.
Azi, lucrul în pe cele 40 de hectare de viță de vie ale familiei Darabont se face digitalizat, chiar dacă Betty spune că oamenii nu pot fi înlocuiți. Sunt folosite aplicații care oferă informații non-stop, în timp real, despre starea viței de vie. ”Datele sunt stocate și apoi analizate astfel încât la final să știm cum poate fi creat profitul, cum poate fi scurtat timpul, eliminate riscurile, scădea costurile și limita folosirea chimicalelor. Totodată, analizele pot prezice evoluția recoltei și măsurile ce trebuie implementate în funcție de scenariul prezentat”, spune Betty Darabont.
Experiența de familie, prezentată la un eveniment dedicat vinurilor românești
În acest weekend Betty Darabont e invitată să prezinte experiența sa și a familiei sale, în cadrul unei companii selecte, la “Rovinhud Special-Soiuri autohtone 2022”. Este un eveniment în cadrul căruia organizatorii pun ”accentul pe soiuri autohtone pentru că trebuie să valorificăm bogățiile care nu se regăsesc în alte țări și care dau unicitatea României”. Unul dintre masterclass-uri despre soiuri autohtone, la care participanții vor putea pune întrebări direct vinificatorilor, e susținut de Betty Darabont.
La evenimentul care are și o latură caritabilă, strângerea de fonduri pentru copiii cu dizabilități, masterclass-urile sunt susținute de nume grele în domeniu. Printre acestea se află Fiorezo Rista, un oenolog venit în România de aproape 25 de ani, care au avut o contribuție decisiva la schimbarea la față a vinului românesc din ultimii 20 de ani, semnând unele dintre cele mai de succes etichete de pe piață.
Alt invitat e Narcis Georgiu, certified sommelier și expert în vin la Culinary Institute of America din California. A lucrat șapte ani în Franța, în restaurante cu stele Michelin, iar acum s-a întors la origini, în Recaș.