Primarul orașului bihorean Ștei, Iulian Balaj, vrea să valorifice “cadrul natural perfect pentru a deveni un pol turistic pentru vizitatori”. Edilul își dorește să transforme localitatea într-o alternativă la orașele mari pentru cei care vor o viață liniștită, în siguranță, într-un oraș verde, cât mai aproape de munte. E un concept la care șeful administrației locale din Ștei lucrează de mai mulți ani.
În scopul consolidării poziției de oraș verde european, Șteiul mizează și pe mobilitatea urbană verde, materializată deja printr-un proiect care cuprinde centrul orașului vechi, precum și regenerarea urbană, prin care a fost reabilitată zona de agrement a lacului Ștei.
Valorifică arhitectura totalitară
Despre Ștei se spune că e orașul proiectat la Moscova, fiindcă s-a născut odată cu exploatarea de către mina de uraniu de la Băița de către ruși. Străzile paralele ale orașului, dar și arhitectura Casei de Cultură care e inspirată din cea a Teatrului Balșoi din Moscova sunt doar câteva indicii. Șteiul vrea să valorifice ceea ce se numește patrimoniul cultural arhitectural totalitarist și e înscris în Ruta Culturală Europeană ATRIUM cu obiective precum: Palatul Administrativ, Casa de Cultură, Sala de sport de la Ștrand, clădirile cu destinație de locuințe.
“Obiectivele turistice ale orașului nostru sunt sunt în curs de finalizare și majoritatea se realizează prin sume atrase din surse de finanțare externe bugetului local. Este vorba despre: zona de agrement a Lacului Ștei, ștrandul orașului , centrul balneologic și de recuperare, bazinul de înot acoperit, bazele sportive ale orașului, de Casa memorială Miron Pompiliu pe care am achiziționat-o de la proprietar”, argumentează primarul Șteiului.
Mă consider un șteian deși sunt născut moț de Scărișoara, dar, tot datorită rușilor, tata, Doamne iartă-l, a fost mutat la Băița Plai, iar familia și-a adus-o la Băița și apoi la Nucet. Am urmat liceul la Ștei, unde mi-am început și cariera de… voleibalist, cu dl Odeșteanu! Am avut cele mai bune condiții și profesori de înaltă clasă! Eu nu pot să zic nimic de rău de ruși, pentru că ne-au lăsat tot ce se vede și astăzi în urma lor! Am și scris despre asta în “Promoția ’64-Ștei”! Felicitări d-lui Primar Balaj pentru repunerea în valoare a… moștenirilor rusești!