Universitatea din Manchester a instituit un premiu cu numele său. Șefii de promoție sunt răsplătiți, din 2017, cu “The Vlad Zaha prize”. Orădeanul de succes în străinătate e ascultat acum și la el acasă. La invitația parlamentarului USR Maramureș, Cristian Brian, Vlad Zaha a putut să-și expună punctul de vedere pe marginea unui proiect de lege inițiat de PNL, prin care se dorea creștea pedepselor pentru posesia de droguri pentru consum propriu.
“Am intervenit astăzi în Comisia pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților și am vorbit despre cât de nocivă ar fi majorarea pedepselor pentru deținerea de droguri, crescând pedepsele pentru posesia de droguri pentru consum propriu la închisoare între 1 și 5 ani, respectiv între 2 și 7 ani pentru droguri de mare risc. Am obținut o decizie de aviz negativ la limită, 4 voturi pentru (aviz negativ), 3 abțineri și un vot pentru. E o victorie mică, dar semnificativă, fiind prima dintre comisii care acordă avizul negativ – consultativ, și mai ales ținând cont de super-majoritatea PSD-PNL-UDMR. (…) Legea își continuă însă parcursul prin comisii avizatoare și raportoare, așa că rămâne de urmărit”, spune criminologul.
De ceva vreme, specialistul orădean în politica drogurilor e un militant pentru dezincriminarea posesiei de canabis, argumentând că o astfel de măsură ar face ca numărul dependenților de droguri mai nocive să scadă.
Argumentele țin de experiența căpătată în Occident și de performanțele sale în universitățle de top frecventate. A absolvit Universitatea din Manchester în 2021 cu cea mai mare notă și cea mai bună performanță din istoria Facultății de Criminologie. “Am acumulat 12 premii «RG Lawson» pentru excelență academică în 12 module, am publicat academic, iar premiul care va fi acordat anual viitorilor studenți care termină primii din grupa lor (șefi de promoție) îmi va purta numele – «The Vlad Zaha prize», ca o recunoaștere a rezultatelor fără precedent pe care am reușit să le ating”, explică tânărul.
“O ultradatorie a statului să reglementeze strict canabisul”
Nu e prima data când tânărul vrea să regleze legislația în domeniu. În România, Vlad Zaha a lucrat alături de 5 parlamentari români la proiecte legislative în domeniul politicii drogurilor, activând în continuare pentru dezvoltarea legilor în funcție de fundamente științifice.Și-ar dori ca Legea nr. 143/2000 să fie modificată.Și un prim pas ar fi ca deținătorii de droguri într-o anumită cantitate, pentru consum propriu, să nu fie pedepsiți. Lucrează ca și criminolog în cadrul Universității din Manchester și e specializat în politica drogurilor și criminologie publică intervenționistă. El cunoaște tot ceea ce ține de droguri, piețe negre, piețe legale, consumatori, instituții de control, agenții. „Ceea ce studiez eu este cum trebuie un stat să controloze drogurile. Singura modalitate responsabilă de control a drogurilor este o legalizare strictă“, spune Vlad Zaha.
Într-o perioadă în care consumul și traficul de droguri sunt la cele mai ridicate cote din istorie și continuă să crească rapid, Vlad Zaha vrea să revină în țară ca să acopere “prăpastia aceasta dintre știință – fiindcă știm deja că prohibiția drogurilor nu funcționează – și discurs public și politic, deoarece ceea ce se întâmplă la noi în țară este contrar studiilor din ultimii 20 de ani”.
În opinia lui Vlad Zaha, prohibiția totală nu face decât ca piața neagră să fie controlată în totalitate de crima organizată. “Reglementare nu înseamnă că drogurile trebuie să fie disponibile peste tot, înseamnă că oamenii care le consumă – iar în România vorbim de milioane de consumatori – trebuie să aibă posibilități sigure de a le procura. Consumatorul trebuie să fie ajutat el ca individ, iar statul român trebuie să ia măsuri pentru ca crima organizată să scadă în intensitate”, spune specialistul.
”Lupta cu drogurile nu se câștigă cu interceptări”
Maniera în care politicienii români consideră că pot lupta cu crima organizată de pe piața drogurilor e depăsită, în opinia masterandului de la Oxford.
El consideră că această luptă nu se câștigă “niciodată, prin interceptări, arestări și spargeri de uși – iar asta e părerea unanimă a experților în crimă organizată – un stat nu se poate lupta cu crima organizată, fiindcă de fiecare dată va apărea altcineva care va umple golul lăsat în piață. Nu e ca în filme, că ai un Al Capone și îl arestezi, iar toată lumea merge fericită acasă. Singura modalitate prin care un stat poate să câștige lupta cu crima organizată este asigurarea calității produsului. Instituțiile care oferă drogurile trebuie să ofere garanții că ceea ce consumi este ceea ce cumperi. Este o ultradatorie a statului să reglementeze strict canabisul, să aibă grijă de consumator”, e abordarea specialistului.