Soiul Fetească Regală, unicul strugure căruia i-a fost dedicată o zi internațională, reprezentativ pentru tradiția viticolă din Transilvania și din România, va avea singura statuie dedicată strugurelui din lume. Anunțul a fost făcut de președinte al Asociației „Millésime”, oenologul orădean Dorin Popa.
Realizată la inițiativa lui Popa, statuia va fi amplasată la Mediaș. Va avea 3 metri înălțime, 3 frunze și 33 de boabe de strugure.
Creația îi aparține lui Adrian Popescu, specialist în arte plastice, expert european pentru programe culturale și relații publice/mass media și cadru didactic asociat mediului academic. Realizarea efectivă a statuii din bron îi aparține lui Cristian Crestinconv, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, absolvent al Universității Naționale de artă Bucuresti.
Intenția este de a finanța statuia prin personalizarea fiecarui bob de strugure cu logo-ul cramei, companiei sau persoanelor care vor sponsoriza realizarea monumentului.
Demers pentru consumul responsabil de vin în rândul tinerilor
Universitarul și oenologul Dorin Popa a anunțat, în această săptămână, și lansarea unei inițiative inedite în România: ”Cultura și civilizația vinului în mediul universitar”, un demersul prin care se urmărește popularizarea consumul conștient și responsabil de vin în rândul tinerilor. Cu prilejul inaugurării noii imagini a Aulei Magna a Universității din Oradea, Popa a explicat că se dorește ca această acțiune să fie organizată și la nivelul altor comunități academice din țară.
La nivelul Universității din Oradea există chiar ”intenția de a inova și breveta soluții pentru acest domeniu”. Cadru didactic al Facultății de Protecția Mediului, Dorin Popa și-a exprimat speranța că proiectul inițiat de el va duce vinul „din zona băuturii, acolo unde merită, relevându-i valențele legate de: istorie, geografie, ritual”.
Vinul, spune Dorin Popa, înseamnă 8.000 de ani de istorie, 18 soiuri de struguri, cultivate în toate colțurile lumii, și „produsul la care nu trebuie să te oprești niciodată la prima dragoste”. Oenologul a subliniat că, pe lângă importanța sa științifică, proiectul lansat la universitate va face ca „Oradea să dicteze trendul național în materie de vin”.
Acțiunea a fost îmbrățișată de conducerea universității orădene, care, prin rectorul Constantin Bungău, a susținut că activitățile extracuriculare sunt, deopotrivă, importante pentru studenți și cadre didactice.
Evenimentul este doar primul dintr-o serie de activități care își propun să promoveze cultura și civilizația vinului.