Michael Jordan sau Kevin Durant au fost, inițial, stele ale baschetului universitar. Peste 2.000 de universități din America au un sistem de burse pentru acest sport. Un orădean care studiază la o universitate în Florida – Eastern Florida State College -, visează să devină o stea în Statele Unite, țara care are cel mai bun campionat de baschet din lume, NBA.
Originar din Mureș, dar stabilit în Oradea, Bogdan Creț este produsul proiectului comun dezvoltat de LPS Bihorul și Academia CSM Oradea. A început să practice baschetul în clasa a II-a, când era elev la școala ”Dacia” din Oradea. Acum evoluează în National Junior College Athletic Association Division 1 și studiază Managementul Afacerilor.
Visul său a fost dintotdeauna să joace în America, țara cu cel mai dezvoltat baschet din lume. Și-a îndeplinit visul în urmă cu trei luni, după ce a luat bacalaureatul cu o medie de invidiat, ca absolvent al Liceului cu Program Sportiv “Bihorul”. “În primul rând, cei de aici vor să se asigure că ești un elev bun și înveți, iar acest aspect a fost un avantaj pentru mine, ținând cont că de-a lungul celor 12 ani de școală am avut medii foarte bune. În al doilea rând, trebuie să ai un nivel de joc ridicat și o atitudine foarte bună”, explică orădeanul care au fost atuurile sale pentru a ajunge în Statele Unite.
MVP de meserie
Reușita tânărului nu e întâmplătoare. Ani de muncă urmate de selecții la echipa națională au fost eșafodul pe care și-a construit visul american. Pe parcursul anilor, Bogdan Creț a reprezentat cu succes Oradea în competițiile de juniori, fiind unul dintre jucătorii de bază ai generației 2004, care a avut rezultate remarcabile – trei medalii de argint și una de bronz.
Dincolo de succesul echipei, Bogdan s-a remarcat și individual. El a fost premiat pentru evoluțiile sale la mai multe turnee finale: Best Five la turneele finale U13, U14, U15 si U18, MVP Turneu final U14, MVP la turneul EYBL de la Oradea, din 2018, respectiv 2019, de la Istanbul.
În această vară evoluțiile lui i-au adus și convocarea la echipa națională U18, cu care au participat în lunile iulie – august la Campionatul European U18, Divizion B, de la Ploiești, unde România a ocupat locul 7.
“Se joacă mai rapid și fizic”
“Ideea de a veni în Statele Unite ale Americii mi-a venit aproximativ acum un an, când am intrat în contact cu câteva universități de aici. M-am gândit o perioadă dacă acesta este drumul pe care vreau să îl urmez, iar în scurt timp m-am decis să caut facultăți aici…Acum joc la Eastern Florida State College în NJCAA -National Junior College Athletic Association Division 1”. S-a acomodat repede, mai ales că a fost întâmpinat cu entuziasm de colegi și antrenori.
Pregătirea sportivă e intensă: de luni până vineri sunt câte două antrenamente pe zi. Cel de dimineața este colectiv, cu echipa, unde se lucrează în special tactic, iar apoi se face pregătire fizică. În Statele Unite, Bogdan a găsit, pe lângă competitivitatea și valoarea peste medie a jucătorilor tineri, și un al sistem de educație. ”În schimb, mâncarea de aici nici nu se poate compara cu cea de acasă. Totul este mai nesănătos și mai scump”. spune Bogdan.
Orădeanul spune că după ce termină studiile la colegiu, dorința sa este să joace la cel mai înalt nivel posibil. “Ideal ar fi să încerc să rămân în Americ,a pentru a juca în G-League, dar voi alege cea mai bună variantă la acel moment și, dacă aceea e de a mă întoarce în Europa, atunci o voi face. Imi doresc să fiu un jucător complet, să joc într-un campionat puternic”, e planul baschetbalistului.
În spatele reușitei s-a aflat familia sa care i-a fost mereu alături. ”Toți m-au susținut, m-au sfătuit și încurajat. De asemenea, vreau să exprim un gând de recunoștință și mulțumiri foștilor mei profesori și antrenori, iar prietenilor și foștilor mei colegi din Oradea le doresc succes și realizări în tot ceea ce își propun să facă mai departe. Celor care vor să ajungă jucători profesioniști le spun că trebuie să viseze, să muncească și niciodată să nu se dea bătuți, indiferent de cât de mici par a fi șansele “, e mesajul lui Bogdan Creț.