În interiorul bisericii din inima orașului se găsește cel mai vechi altar din Oradea, care, din anul 1730 până azi, este funcţional în aceeaşi formă. 26 de luni va avea la dispoziție contractantul lucrării pentru a restaura lăcașul de cult.
Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a anunțat că a semnatul contractual de finanțare pentru restaurarea Bisericii Parohiale Szent László. 13,9 milioane de lei vor ajunge la Oradea în acest scop. În cadrul lucrărilor de restaurare, biserica monument din centrul orașului va fi supusă unor lucrări complete de reconstrucție externă și internă, vor fi corectate erorile structurale create de-a lungul anilor și va fi refăcut sistemul de sonorizare.
Lăcașul a fost construit între 1717 și 1733, iar sfinţirea făcută de episcopul Forgách Pál a avut loc în anul 1756. “Volumetria şi plastica faţadei au primit expresia plastică actuală în jurul anului 1800, când racordul dintre turn şi corpul navei s-a făcut prin cele două <panouri în oglindă>. În ultimii ani ai secolului al XIX-lea s-a executat şi coiful metalic al turnului, el urmând linia stilistică sobră, clasicizantă, a celui de la Biserica cu Lună. Faţada este ritmată prin câteva desene discrete, întregul edificiu exprimând eleganţa reţinută a barocului târziu provincial”, se arată pe site-ul oradeaheritage.ro
În anii 1960, puterea comunistă a vrut să distrugă biserica Sfântul Ladislau, dar enoriașii au protejat-o zi și noapte, prin crearea unui lanț viu, sfidând amenințările Securității. Unii dintre cei care s-au opus au ajuns în închisoare.