Există deja din septembrie 2018 un manual de istorie locală – ”Călători prin istoria orașului” semnat profesoarele Elisaveta Roșu, Elena Cristina Marian, Antonia Silaghi și Ramona Iștoc. “Oradea este un oraș cu o bogăție culturală deosebită și o istorie aparte, un oraș care îmbină armonios diversitatea între confesiuni și etnii. În acest context, dar și profitând de existența unui manual, am solicitat directorilor și profesorilor din școlile orădene cuprinderea în oferta de opționale a unui opțional de <Istorie locală>. Sper ca și părinții elevilor orădeni să găsească oportună studierea unor astfel de ore opționale”, explică inspectorul școlar general de Bihor, Horea Abrudan (foto jos), solicitarea sa.
Manualul de istorie a Oradei a fost realizat în 2018 şi se regăseşte pe lista celor 100 de proiecte dedicate de municipalitate Centenarului Marii Unirii. Beneficiari direcți sunt elevii de clasa a VII-a secția română, secția maghiară și secția germană.
Elevii, stimulați să simuleze ședința secretă care a precedat Declarația de la Oradea
Conform prezentării manualului, informația este structurată pe 13 capitole. Se pornește de la aşezările neolitice studiate de arheologi, mănăstirea Varad ridicată de regele Ladislau şi luptele sângeroase din Cetate. Elevii învaţă despre influenţa iluminismului în Oradea, formarea “oraşului mare” din 1849 şi dezvoltarea fulminantă din secolul al XIX-lea.
Unirea de la 1918 este tratată într-un capitol distinct, urmat de caracteristicile perioadei interbelice, anii grei din al doilea război mondial şi deceniile comuniste. Ultimul capitol este dedicat interculturalităţii oraşului.
Pentru a face lecţiile mai interesante, autoarele au creat, aproape pe fiecare pagină, rubrici “Ştiaţi că…?”, de unde adolescenţii vor afla, printre altele, că în 1718 a fost elaborat primul regulament al oraşului Oradea ori că, după bombardamentele din 2 iunie 1944, așezarea nu a avut zile la rând apă şi lumină electrică.
Şi Caietul de lucru propune exerciţii interesante. De exemplu, când învaţă despre Declaraţia de la Oradea din 1918, elevii sunt îndemnaţi să simuleze şedinţă secretă de atunci.