Conștientizarea și prevenirea comportamentelor nocive, prevenirea cyberbullying-ului, creșterea conștientizării în rândul adolescenților cu privire la responsabilitatea față de repercusiunile acțiunilor lor, față de mediu și de societate sunt doar câteva obiective pe care și le propun invitații în proiectul ”Casa Tradițională” să le atingă după cursurile ținute cu 17 sportivi de performanță.
Proiectul social-educativ „Casa Tradițională” al Asociației Exploratorilor “Puscații” are loc în perioada 25-27 noiembrie 2022 și se află la ediția a III-a. În cadrul evenimentului vor avea loc mai multe ateliere din câteva discipline importante, precum: educație juridică (susținut de judecătorul Cristian Dănileț și mediatorul Gianina Nicoleta Clop – foto jos), prevenirea cyberbullying-ului (susținut de Andreea Coziltea), activități recreaționale (susținut de Valentin Alexandru Radu).
“Pentru fiecare ediție avem în vedere formarea unui grup de adolescenți care vor fi beneficiarii direcți ai evenimentelor organizate. Beneficiari pot fi elevi și studenți cu merite deosebite și adolescenți ai diferitelor centre de plasament sau alte centre de îngrijire. Ca metodă de lucru a acestui proiect este crearea de activități de tip schimb de experiență, în care adolescenții au posibilitatea să se interconecteze și să învețe prin strategii comune”, a precizat Sebastian Marțian Sbîrcea, președintele Asociației Exploratorilor ”Puscații”.
„Nu ne limităm doar la ateliere și prezentări, avem planificate și câteva activități în natură, care vor avea ca scop principal parcurgerea unor trasee montane, vizitarea unor obiective turistice (Groapa Ruginoasă, Peștera Poarta lui Ionele, Peștera Meziad) și cunoașterea mediului natural înconjurător” povestește Valentin Alexandru Radu, membru activ implicat în proiectele asociației.
La edițiile precedente, beneficiarii proiectului au fost tineri cu merite deosebite la învățătură și tineri din centre de plasament, care părăsesc sistemul de protecție specială a copilului.
Proiectul “Casa Tradiţională” a luat naștere în 2019 și, datorită reacțiilor pozitive, a ajuns la cea de-a III-a ediție. “Obiectivul principal al acestui proiect îl reprezintă conectarea adolescenților cu natura, într-un cadru autentic în care promovăm valorile tradiționale”, explică Sebastian Marțian Sbîrcea, președintele Asociației Exploratorilor ”Puscații”.
Asociația promovează turismul montan și explorarea naturii. Printre activitățile sale se regăsesc acțiunile cultural-educative pentru adolescenți, drumețiile în natură și expedițiile montane.