Social-democrații vor ca grădinile orădenilor să fie iar grădini, și livezile, iar livezi. Nu curți construite din pix. Vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca anunță că dezbaterea politică pe subiectul taxelor abuzive impuse de Primăria Oradea a luat sfârșit. Acum urmează un proces colectiv în instanță pentru recuperarea banilor încasați abuziv, așa cum deja instanța a demonstrat în cazul mai multor orădeni.
Hotărârea Consiliului Local 896/2020, a fost anulată printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Oradea, dar Primăria Oradea refuză să restituie impozitile abuzive. De aceea, Florian Sîrca anunță că oamenii vor fi reprezentați gratuit în cadrul unui proces colectiv.
“În perioada următoare ne vom concentra eforturile pentru anularea în instanță a mai multor HCL, identificate ca urmare a numeroaselor discuții cu orădenii, care nu fac decât să inventeze taxe, prin adăugare la legislația organică (unele ascund amenzi prescrise) și să împovăreze locuitorii orașului pentru care dreptul de proprietate este tot mai greu de suportat, de parcă povara bătrâneții nu ar fi suficientă. Prin această acțiune de informare a orădenilor, PSD Bihor a sprijinit orădenii, precum și Primăria Oradea, în stabilirea realității din teren, întrucât foarte mulți orădeni își stabilesc cu rigurozitate categoria de folosință a terenului, în această perioadă, astfel încât și taxele pe care le plătesc să corespundă situației faptice și legale”, spune Florian Sîrca.
Supralegiferare prin copy paste
Vicepreședintele PSD Bihor a dat exemplul unei învăţătoare pensionare, care plătea, până în 2020, un impozit de 750 de lei pentru o livadă moştenită de la părinţi, pe Strada Făcliei. ”Apoi, Primăria Oradea i-a spus că livada ei ce urcă pe deal e curte cu construcţii şi l-au majorat la 5.500 de lei. Din oficiu. Adică din pix”, susține Florian Sîrca.
Acesta susține că exemplul dat e doar unul dintre miile în care orădenii au plătit impozite mult mărite după ce terenurile lor au fost încadrate abuzive la capitolul “curți construite”. “Prin HCL 902/2022 – privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2022, Primăria Oradea a supralegiferat prin copy paste din HCL 896/2020, introducând din oficiu terenurile cu construcții la categoria curți construții: «Începând cu 1 ianuarie 2021, suprafețele de teren situate în zona fiscala C pe care sunt edificate construcții și care au declarate suprafate cu destinatie agricola pana la 500 mp se încadrează la categoria teren cu construcții conform prevederilor art. 23, alin. (3) din Legea 50/1991 a construcțiilor, respectiv art. 23, pct. A, lit. c) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și publicității Imobiliare…Până la 31 martie 2022, proprietarii terenurilor reîncadrate conform pct. 7 vor putea sa depună cererea pentru redarea în circuitul agricol a unei părți din suprafața terenurilor.»”
”Să aducă dovezi…”
Obligată de judecători să repare abuzul, Primăria Oradea refuză să facă acest lucru, iar funcționarii nu merg să verifice situaţia la faţa locului. “Total în afara legii, i-au cerut pensionarei să le aducă ea dovezi că a avut recoltă agricolă. Altminteri o vor taxa, şi la anul, cu acelaşi impozit abuziv”, a dezvăluit Sîrca, după ce a fost în curtea fostei învățătoare și s-a convins care este situația proprietății acesteia.
În numele dascălului și cu sprijinul avocatului orădean Mircea Ursuța, liderul social-democrat vrea să forţeze Primăria Oradea să-i respecte drepturile proprietarei livezii. De altfel, în ultima săptămână, PSD Bihor a informat peste 3500 de orădeni care locuiesc în zona fiscală C, prin pliante şi model mandat de reprezentare în instanță, depuse în cutiile lor poștale, “despre faptul că societatea de avocatură Ursuța și Asociații oferă sprijin gratuit pentru promovarea unei acțiuni colective în instanță în cazul tuturor orădenilor afectaţi de taxele şi impozitele abuzive impuse de Primăria Oradea! Punem la dispoziție lista străzilor din zona C, precum și modelul de mandat care poate fi completat și transmis pe mail (florian_sirca@yahoo.com), whatsapp up ori personal, vicepreședintelui PSD Florian Sîrca”, se arată într-un comunicat al liderului PSD Bihor.
Demersul are loc după ce plângerile prealabile depuse la Prefectura Bihor și Primăria Oradea au fost respinse. ”A face opoziție prin dialog, alternative, soluții ori dezbatere este un drept specific unor alte zone ale țării, nicidecum orașului aflat sub dominația despotică a administrației peneliste”, caracterizează Florian Sîrca situația creată de respingerea plângerilor orădenilor.
Proiectul PSD pentru îndreptarea abuzului, respins în Consiliul Local
Pentru a nu ajunge în instanță, PSD Bihor a inițiat un proiect de hotărâre prin care abuzul să fie îndreptat.
“Întrucât mașina de vot PNL din Consiliul Local, incapabilă de a discerne și analiza motivarea deciziei nr. 442/CA/2022-R, a acționat din nou la ordin și a respins propunerea PSD de îndreptare a abuzului cauzat de HCL 896/2020, în perioada următoare vom promova acțiuni în despăgubire pentru cei prejudiciați, precum și o acțiune prin care vom obliga Consiliul Local să voteze în conformitate cu prevederile Constituției și ale Codului Fiscal”, spune Florian Sîrca.
În opinia acestuia, cel mai grav abuz este faptul că primăria a limitat în timp orădenilor posibilitatea de a-și declara categoria de folosință a terenului. În acest fel, toate cererile depuse după expirarea termenului impus au fost respinse.
”Dacă un orădean își planta pomi fructiferi în grădină ori efectua lucrări agricole, schimbarea categoriei de folosință nu mai este posibilă. Comportamentul Primăriei Oradea cu privire la taxele și impozitele din zona fiscală A și B este discreționar și nelegal. Unor orădeni le-a reîncadrat terenurile în baza cererii pusă la dispoziție de către PSD Bihor, altora le-a solicitat schița cadastrală (cost minimum 500 lei), iar unora le-a respins cererea fie cu motivarea că nu a fost depusă în termen, fie din diferite motive abuzive și inventate: livada cu pomi fructiferi plantați consecutivi și nu paralel, solicitarea unor documente justificative de la APIA ori Direcția Agricolă cu privire la producția de legume cu toate că produsele erau strict pentru consum propriu”, explică vicepreședintele PSD Bihor.
Impozitele abuzive ale celor care nu le-au achitat au fost recalculate și diminuate conform situației fiscale anterioare anului 2021, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal și ale hotărârii judecătorești. “Celor care au achitat impozitele, Primăria Oradea le-a comunicat că nu li se aplică prevederile hotărârii Curtii de Apel Oradea și nu le restituie impozitele colectate abuziv, deși mulți dintre aceștia, conform deciziei de impunere recalculate, vor plăti un impozit diminuat începând de anul viitor”, spune Sîrca.
Vicepreședintele PSD Bihor îi îndeamnă pe toți orădenii să semneze o petiție online împotriva taxelor considerate abuzive, impuse de primăria locală – https://www.petitieonline.com/stop_taxelor_abuzive_in_oradea.