Maniera în care a fost restaurată Casa Darvas-La Roche, în vederea valorificării patrimoniului cultural secession al Oradei, a fost premiată, în aceste zile, la Gala „România modernizată cu fonduri europene”. În cadrul evenimentului au fost prezentate şi premiate 14 proiecte de succes, realizate cu fonduri europene. Promovarea patrimoniului secession al Casei Darvas La Roche se face însă și prin acțiuni inedite, neconvenționale. Una a avut loc în această săptămâna când elemente art nouveau de pe fațada clădirii au fost pictate pe praline, sub îndrumarea unui ciocolatier artizanal din Oradea, dar care cunoaște succesul la Cluj-Napoca.
Marți seara, specialiștii în praline de la Maximilian Chocolat, din Cluj-Napoca, au realizat praline din ciocolată belgiană în cadrul atelierului ”Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării”. Preparatele au fost pictate manual cu simbolurile art nouveau ce se găsesc pe fațada Casei Darvas La Roche, reprezentativă pentru dezvoltarea stilului Secession în România.
Au fost folosite anumite tehnici explicate de ciocolatierul artizanal Laura Hizo: “Fiecare culoare din unt de cacao 100%, în care se dizolva liposolubile colorant natural alimentar, se încălzește la o temperatură de 28 grade Celsius și se pictează cu ajutorul pensulelor speciale, de diferite dimensiuni pe locașurile semisferice ale matriței.”
La rândul său, procesul cuprinde mai multe etape. “Prima culoare pictată pe matrița de policarbonat, în fiecare cuvă semisferică, are nevoie de timp pentru a se stabiliza. Doar după aceea următoarea culoare să fie pictată cu atenție, pentru a contura cât mai fidel forma finală. După cristalizarea culorilor se toarnă cu ajutorul posh-urilor ciocolata belgiană cu lapte, la temperatura de 30 grade Celsius. După cristalizarea finală, se scot pralinele din matriță, toată suprafață semisferică fiind netedă, perfect lucioasă și cu modelele inspirate din Art Nouveau”, spune ciocolatierul artizanal.
Laura Hizo susține că rezultatul acestui atelier e și propunere pentru crearea unui design de colecție personalizată din cele mai reușite modele.
A dat consultanța pe praline
Laura Hizo a lucrat 11 ani în domeniul consultanței, pe care l-a părăsit chiar înainte de pandemie. Atunci a accesat fonduri europene și a deschis o ciocolaterie artizanală inspirată de fiul ei, Maximilian. Era pregătită să facă artă în ciocolaterie, pentru că urmase cursuri la Academia de Ciocolată Callebaut din Belgia. Călătoriile făcute aici în perioada copilăriei alături de mama ei au lăsat puternica amprentă dulce-aromată a ciocolateriilor din Waregem, Brugges și Bruxelles asupra sa.
Acum, într-o clădire istorică din centrul Clujului, ciocolatierul artizanal Laura Hizo și ajutoarele ei pictează manual praline cu ganache preparat din ingrediente naturale: Ruby & Violetes, Peony Delight (cu ceai alb şi bujor), Intense Lime, Coffee, Clasic Gianduja (cremă de alune premium) şi Double Salted Caramel şi trufe cu fistic, zmeură, portocale şi cocos.