Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a stabilit, luni, că un conducător auto care șofează pe drumurile din România având un permis de conducere provizoriu valabil, eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie, comite infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situaţia în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. Este vorba despre forma atenuată a acestei fapte, pentru care pedeapsa este de la 6 luni la 3 ani sau amenda. Sesizarea prealabilă în acest caz a fost formulată într-un dosar al Curții de Apel Alba Iulia, care are ca obiect conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Minuta Deciziei nr.78 a ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia penală prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „În situaţia în care, potrivit legislaţiei române, este obligatoriu ca persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul să deţină un permis de conducere, iar aceasta posedă exclusiv un permis de conducere provizoriu eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie (Provisional Driving Licence), se reţine forma atenuată a infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, respectiv situaţia în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România?” și stabileşte că:
Potrivit legislaţiei române, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care deţine un permis de conducere provizoriu valabil, eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie („Provisional Driving Licence”) constituie infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situaţia în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 noiembrie 2022.
Dosarul în care a fost formulată sesizarea prealabilă se referă la fapta unei persoane care, în octombrie 2015, a fost oprită pe un drum național din Sibiu și a prezentat la control un permis de conducere fals, emis în Portugalia. Polițiștii au stabilit că șoferul avea încă un permis de conducere provizoriu, emis în 2012, de autoritățile din Londra, dar care nu este valabil în afara teritoriului Marii Britanii, susțineau anchetatorii.
În luna februarie a acestui an, inculpatul a fost condamnat de instanța de fond la 11 luni de închisoare pentru conducerea unui vehicul fără a poseda permis (art.335 alin. 1 C.pen.) și 3 luni de închisoare pentru uz de fals.
Inculpatul a declarat apel pe care l-a motivat prin faptul că, ”în mod greșit prima instanță a respins cererea inculpatului de schimbare o încadrării juridice din infracțiunea prevăzută de art.335 alin.1 Cod penal în cea prevăzută de art.335 alin.2 Cod penal, deoarece inculpatul deține un permis de conducere valabil pe teritoriul Regatului Unit care nu îi dă dreptul de a conduce vehicule în România, iar, deși inculpatul a uzat de procedura abreviată a recunoașterii învinuirii, instanța, în considerarea dispozițiilor art.377 alin.4 C.proc.pen., nu era ținută de încadrarea juridică dată faptelor prin rechizitoriu”.
CITIȚI pe aceeași temă:
- Sesizare HP | Un șofer prins având doar carnet provizoriu, emis în Marea Britanie, va primi o pedeapsă mai ușoară pentru conducerea unui vehicul fără permis?
- Parchetul General | Conducătorul auto prins în România doar cu carnet provizoriu emis în Marea Britanie comite infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis