Datele făcute publice de Poliția Română, la solicitarea BihorJust, arată că 64.896 de persoane sunt înscrise, la finalul lunii noiembrie, în Registrul Agresorilor Sexuali. O comparație făcută cu statisticile din luna septembrie arată că, în ceva mai mult de două luni, numărul românilor care au comis infracțiuni cu caracter sexual a crescut cu 1800. Dintre cei care au comis infracțiuni cu caracter sexual, 22 sunt născuți în străinătate, iar peste 11.000 au săvârșit faptele în afara granițelor țării.
Potrivit informațiilor oferite de Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române, în Registrul Agresorilor Sexuali sunt trei categorii de persoane:
– 54.290 de persoane fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2019, cu modificările și completările ulterioare, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile prevăzute la art. 1, alin (2) de către organele române competente (art. 2, alin. 1, lit. a – Legea 118/2019). Este vorba despre persoane care au comis următoarele fapte penale:
a) infracțiunea de trafic de persoane prevăzută la art. 210;
b) infracțiunea de trafic de minori prevăzută la art. 211;
c) infracțiunea de proxenetism prevăzută la art. 213;
d) infracțiunea de exploatare a cerșetoriei prevăzută la art. 214;
e) infracțiunea de folosire a unui minor în scop de cerșetorie prevăzută la art. 215;
f) infracțiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art. 216;
g) infracțiunea de folosire a prostituției infantile prevăzută la art. 216^1;
h) infracțiunea de viol prevăzută la art. 218;
i) infracțiunea de agresiune sexuală prevăzută la art. 219;
j) infracțiunea de act sexual cu un minor prevăzută la art. 220;
k) infracțiunea de corupere sexuală a minorilor prevăzută la art. 221;
l) infracțiunea de racolare a minorilor în scopuri sexuale prevăzută la art. 222;
m) infracțiunea de hărțuire sexuală prevăzută la art. 223;
n) infracțiunea de folosire abuzivă a funcției în scop sexual prevăzută la art. 299;
o) infracțiunea de pornografie infantilă prevăzută la art. 374;
p) infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri prevăzută la art. 375;
q) infracțiunea de incest prevăzută la art. 377;
r) infracțiunile prevăzute la lit. a)-q), astfel cum erau prevăzute în Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României sau în legi speciale, având aceleași elemente constitutive.
– 11.514 de persoane de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la art. 1, alin. (2), (art. 2, alin. 1, lit. b – Legea 118/2019);
– 22 de persoane născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate la art. 1, alin. (2) și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României (art. 2, alin. 1, lit. c – Legea 118/2019).
BihorJust a comparat aceste date cu cele obținute de PressHub până pe 16 septembrie, când în registru erau înscrise 63.090 de persoane. A rezultat că, în decurs de două luni și jumătate, numărul agresorilor sexuali din România a crescut cu 1800.
”Menționăm că diferența dintre numărul total de persoane (64.896) înregistrate în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare unor persoane sau asupra minorilor și numărul de persoane (65.826) condamnate în funcție de categoriile existente în Registru (art. 2, lit. a,b,c), constă în faptul că o persoană condamnată în România poate avea implementate și condamnări din străinătate”, au precizat oficialii Poliției naționale.
O informație interesantă este cea legată de numărul persoanelor înscrise în registru care au fost condamnate înainte de intrarea în vigoare a Legii 118/2019: ”De la data operaționalizării, respectiv 30.06.2021, au fost preluate automat în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor 84.789 de persoane”, au explicat reprezentanții Centrului de Informare și Relații Publice din IGP.
Cel mai vârstnic agresor sexual are 98 de ani, arată datele PressHub.
DOCUMENT – Statistica Poliției Române referitoare la Registrul Agresorilor Sexuali, transmisă la solicitarea BihorJust:
CITIȚI și
- Registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale – o lege necesară, dar reglementată neconstituțional (III)
- Registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale – o lege necesară, dar reglementată neconstituțional (II)
- Registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale – o lege necesară, dar reglementată neconstituțional (I)