Un bărbat din județul Dâmbovița a fost condamnat de Judecătoria Târgoviște la un an și două luni de închisoare cu executare sub acuzația de ultraj judiciar. Inculpatul ar fi amenințat-o cu moartea, prin mesaje postate pe Facebook, pe o judecătoare și ar fi lovit-o cu piciorul pe o avocată. Bărbatul a mai fost acuzat și de încălcarea solemnității unei ședințe de judecată, prin adresarea unor cuvinte și expresii jignitoare, dar pentru această faptă s-a dispus încetarea procesului penal, pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale. Sentința pronunțată la mijlocul lunii noiembrie a fost deja atacată cu apel.
Nervos și agresiv în sala de judecată
Potrivit sentinței Judecătoriei Târgoviște, publicată pe portalul Rejust, inculpatul este acuzat că, la una dintre ședințele din procesul de partaj judiciar dintre el și fosta soție, pe 22 mai 2018, a avut un comportament verbal violent la adresa judecătorului de ședință și a avocatei fostei partenere de viață, fiind nemulțumit de modalitatea de instrumentare a cauzei de către judecătoare, dar şi de cererile şi pledoariile avocatei părții adverse.
El ar fi folosit cuvinte și expresii jignitoare, de genul: “Dar nu vă e rușine, gașcă de hoți și de escroci?”; “Nu vă e frica de Dumnezeu să fiți atât de escroci… Plecați și rămâneți voi și luați voi tot, fir-ați ai dracu’ de nenorociți să fiți și de curve.” Astfel, a încălcat solemnitatea şedinţei de judecată, iar ulterior, a părăsit sala continuând să adreseze injurii la adresa părţilor implicate în soluţionarea dosarului.
După terminarea ședinței, bărbatul ar fi revenit în curtea judecătoriei pentru a cere explicaţii cu privire la aspectele de drept ce au fost invocate la acel termen de judecată. I-a observat pe fosta sa soție și pe fostul socru, alături de avocata acestora și ”s-a îndreptat vociferând spre aceştia şi a lovit-o cu piciorul pe persoana vătămată (avocata – n.n.)”. A fost imediat imobilizat de jandarmii aflați în zonă, iar ulterior s-a stabilit că, în urma agresiunii, avocata a avut nevoie de 2-3 zile de îngrijiri medicale.
Amenințări cu moartea pe Facebook
Agresiunile verbale și fizice de la ședința de judecată din mai 2018 fuseseră apogeul nemulțumirilor inculpatului, care, până atunci, se manifestase violent doar prin mesaje denigratoare la adresa judecătoarei și avocatei, postate pe Facebook.
Instanța a reținut două din mesajele de ameninţare postate pe rețeaua de socializare în prima parte a anului 2018. Primul: ”corupția ucide, pentru dreptate folosesc toate căile legale, apoi mai vedem. Trebuie să moară oameni să dăm semnalul că autoritățile trebuie să își facă treaba și un semnal că judecătorul trebuie sa fi corect.”
Al doilea: “îi tai glanda pentru dreptate, nu mor furat de un judecător care trebuie să fie corect. Am depus memorii la toate instituțiile, aștept. Ultima soluție va fi gându meu criminal ce mi la insuflat această jigodie. Așa să îmi ajute dumnezeu”; “în numele dreptății și adevărului sunt în stare să ucid. Nu voi îndura umilința mafiei formată din primar (…), judecător (…), fals evaluator judiciar (…) și (…), avocat jigodia (…) excroaca și intermediar între membri mafiei și (…) beneficiar principal. Casa mea munca mea. Patria mea. Voi muri ca soldatul pe front pentru a-mi apăra drepturile legale.”
Inculpatul a mai fost acuzat că a tulburat și alte ședințe de judecată, când a aruncat cu documente pe jos și că ar mai fi comis acte de amenințare față de judecătoare și avocată, dar care nu ar fost reținute de Judecătoria Târgoviște.
Ce susține inculpatul
În declarația din faza de urmărire penală, inculpatul a recunoscut că la ședința de judecată din mai 2018 era foarte nervos și a strigat către judecătoare și avocată. ”Eram atât de nervos încât nu-mi aduc aminte dacă le-am spus că sunt curve sau le-am înjurat, fiind posibil să fi folosit expresii jignitoare. Am ieșit afară și mi-am deschis telefonul pentru a căuta pe Google art.311 din Codul de procedură civilă, să dovedesc că judecătorul m-a mințit când a susținut că acest articol nu îi permite să sesizeze parchetul pentru falsuri. Am citit articolul, am vrut să mă întorc în sala de judecată, însă nu am intrat pentru că am constatat că se terminase ședința de judecată, întrucât erau în curte, lângă banca de la ieșirea din judecătorie, avocata (…), cu fosta soție, fostul socru. M-am îndreptat către acest grup de persoane cu telefonul deschis pe articol și i-am arătat doamnei avocat articolul, exprimându-mă: ”Uite, mincinoaso, m-ați mințit, uite ce spune art.311 C.pr.civilă”. Am ridicat piciorul cu intenția să o lovesc pe doamna avocat, însă nu am atins-o întrucât s-a ferit. N-am apucat să mai fac a doua mișcare, întrucât am fost pus la pământ de jandarmi și încătușat.”
Inculpatul nu a recunoscut că le-ar fi amenințat la judecătorie pe magistrat și pe avocată. ”Singurele afirmații pe care le-am făcut la adresa copilului doamnei judecător sunt cele făcute pe Facebook, în sensul că, dacă nu este corectă, să dea Dumnezeu să-i moară copilul ca domnului judecător (…). Ulterior (…) mi-am cerut scuze pentru cuvintele folosite împotriva unor copiii nevinovați. (…) Recunosc că am postat pe Facebook, de multe ori, documente din dosarul civil, precum și comentarii personale care conțin insulte și amenințări la adresa doamnei judecător și doamnei avocat, (…) postările de pe Facebook fiind doar cuvinte spuse la supărare.”
Bărbatul a declarat că în urma incidentului din 22 mai 2018, jandarmii i-au dat o amendă de 2.000 de lei, pe care a plătit-o.
Întreaga hotărâre a Judecătoriei Târgoviște poate fi parcursă, în format anonimizat, pe portalul Rejust – AICI.