Roxana Corbu a fost șefă de promoție a generației 2017-2018 la C.N. Emanuil Gojdu, iar acum e student în anul VI la Facultatea de Medicină din Viena. Tânăra spune că premiul de excelență oferit de președinta Asociației culturale româno-italiene Propatria, Mioara Moraru, reprezintă o recunoaștere a unei munci constante pe parcursul ultimilor 3 ani, atât în domeniul academic, cât și în activitățile extracurriculare.
Valorizarea talentelor
Ambasada Romțniei la Viena a găzduit, pe 29 noiembrie 2022, concertul „Musical Journey from Romania to Austria“, susținut de soprana Rodica Vica și pianista Adela Liculescu, în cadrul Festivalului Internațional Propatria. Concertul a fost organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român din Viena și face parte din seria evenimentelor pentru marcarea Zilei Naționale.Conform unui comunicat, ambasadorul Emil Hurezeanu a subliniat importanța unor astfel de evenimente culturale care contribuie la o mai mare apropiere la nivelul societăților din cele două țări. În același timp, ambasadorul a evidențiat semnificația festivalului internațional menit să valorizeze talentele din cadrul comunităților românești din afara granițelor, îndeosebi în contextul anului aniversar 2022: 15 ani de la aderarea României la UE și 160 de ani de diplomație română modernă.Prezentă la eveniment, președinta Asociației culturale româno-italiene Propatria, Mioara Moraru, a acordat diplomele de excelență aferente Austriei. Cristinei Chițu si Roxanei Corbu Polojințef.
Cristina Chițu este doctorand la Facultatea de Filozofie din Viena. Tânăra din Sălaj a absolvit la Viena atât studiile de licență cât și cele de master. Roxana Corbu are 23 de ani şi conduce filiala din Austria a Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Roxana vine dintre familie de medici, bunicii au fost medici, mama –medic, și a intenţionat dintotdeauna să înveţe peste hotare fiind atrasă de sistemul de învăţământ din statele germane. Acum nu exclude să se întoarcă în România, chiar dacă intenția tinerei era să profeseze în Elveția. Într-un interviu acordat rri.ro, Roxana Corbu nu și-a ascuns dorința ca în România “să fie un alt respect, atât faţă de student cât şi faţă de medic. Aici are studentul un mult mai mare respect din partea profesorului, iar la partea cu respectul faţă de medici, mi se pare că în România nu se pune în valoare munca medicilor în general şi mi se pare că se aruncă o aliură negativă asupra domeniului sanitar. Da, sgur că fiecare pădure are şi uscăciuni, dar nu poţi să generalizezi având în vedere că, să zicem, zece medici din o sută fac lucruri pe care nu ar zrebui să le facă. Până la urmă poţi să câştigi şi în România poţi să câştigi şi în străinătate.”Aflat la cea de-a XII-a ediție, festivalul este organizat de Asociația culturală româno-italiană Propatria cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și are ca obiectiv promovarea tinerelor talente românești în afara granițelor. Ediția actuală a cuprins concerte organizate la Roma, București, Londra, Paris si Viena, în perioada 9 – 29 noiembrie 2022. Gala Premiilor de Excelență Propatria a fost în acest an una itinerantă, organizatorii acordând diplome de excelență tinerilor români care își desfășoară activitatea în țările în care are loc festivalul.