O firmă din Oradea a câștigat în instanță despăgubiri de două ori și jumătate mai mari decât cele date de Primărie pentru un spațiu din care a fost expropriată. Astfel, Curtea de Apel Oradea i-a acordat societății 1,81 milioane de lei, după ce valoarea despăgubirilor a fost stabilită de administrația locală la 735.000 de lei. ”Nu știu să mai fi existat o discrepanță atât de mare, de aproape trei ori, între valoarea despăgubirii stabilită de Primărie și cea dată de instanță”, a explicat, pentru BihorJust, avocatul Florian Curpaș, din cadrul Baroului Bihor, cel care a reprezentat firma reclamantă în proces.
Despăgubirile să reflecte ”valoarea reală a bunului expropriat”
Societatea Comfruct a fost proprietara unei clădiri de 501 metri pătrați – o hală – spațiu comercial, cum era trecută în cartea funciară – în zona Pieței Cetate, din Oradea, în care închiria diferite spații unor comercianți. În 2019, administrația locală a decis exproprierea imobilului, ”necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local”. Printr-o hotărâre a Consiliului Local din luna ianuarie a aceluiași an sa stabilit ca firma să primească despăgubiri de 735.000 de lei. Pentru stabilirea acestei valori, Primăria invoca un raport al unui evaluator, care ar fi luat în calcul ”expertizele întocmite și actualizate de Camera notarilor publici”.
Nemulțumită de cuantumul despăgubirii, societatea s-a adresat Tribunalului Bihor, cerând ca suma ”să reflecte valoarea reală a bunului expropriat, valoarea de circulație și nu valoarea determinată de expropriator în mod unilateral”.
”În primă instanță, toți cei trei experți, inclusiv expertul numit de Primărie a arătat că valoarea despăgubirii, conform grilei notariale, e de 1.878.000 de lei”, a explicat avocatul Florian Curpaș.
Tribunalul Bihor a ținut cont de o decizie a Curții Constituționale (nr. 756/2019), în care se arăta că despăgubirile cuvenite pentru imobilele expropriate se stabilește în raport de ”expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, la momentul transferului dreptului de proprietate, (…) iar nu preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ teritorială, adică nu preţul de piaţă al acestora la momentul realizării efective a exproprierii”. Instanța a arătat că, potrivit grilei Camerei notarilor publici pe anul 2019, valoarea clădirii aflată în zona 1 a Oradei era de 3750 de lei/mp, adică de 1.878.750 de lei pentru suprafața totală de 501 metri pătrați.
În apel s-a ținut cont de valoarea de circulație a imobilului
Primăria a făcut apel împotriva acestei decizii, iar Curtea de Apel Oradea a numit o nouă comisie de experți. În primă fază, expertul administrației locale a arătat că valoarea de expropriere este de 730.000 de lei, sub cea stabilită inițial prin hotărâre de Consiliu Local. După obiecțiunile avocatului firmei, expertul a revenit asupra sumei și a indicat o valoare de 1,12 milioane de lei.
”Expertul instanței și expertul firmei au stabilit că e vorba de o sumă de 1.812.000 de lei. Instanța și-a însușit punctul nostru de vedere și a fost de acord cu opinia majoritară a comisiei de expertiză”, a precizat avocatul Florian Curpaș.
Acesta a explicat că, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în procedura administrativă, expropriatorul poate avea în vedere grilele notariale de fixare a despăgubirii. Dar, dacă se contestă decizia, valoarea de despăgubire va fi valoarea de circulație, susține avocatul Curpaș.
”Un aspect trebuie avut în vedere. În primă instanță, valoarea dată de expert este stabilită conform grilelor notariale. În apel, s-a ținut cont de valoarea de circulație, care era de 1,9 milioane și ceva de lei, la care s-a făcut o ajustare prin raportare la un coeficient în ceea ce privește vechimea clădirii”, a detaliat Florian Curpaș.
La câteva zile de la hotărârea definitivă a instanței, firma și-a încasat întreaga despăgubire.
Construită pe terenul orașului, clădirea vizată de expropriere a fost cumpărată de firma Comfruct după 1990 și a beneficiat de-a lungul anilor de mai multe investiții pentru amenajarea unor spații care erau închiriate unor comercianți. Înainte de expropriere, Primăria Oradea a dat în judecată proprietara imobilului și a cerut chirie pentru teren la valoarea de piață. Edilii au pierdut și în prima instanță, dar și în apel, așa că au decis exproprierea clădirii.
De altfel, imobilul a și fost dărâmat după expropriere, însă înainte de incendiul din 18 iulie 2020, care a mistuit Piața Cetate.
DOCUMENT – Hotărârea Tribunalului Bihor, dată în această speță pe 16 decembrie 2020 și publicată pe portalul Rejust: