Din poziția celui mai activ președinte de ONG, cu preocupări pentru Crișuri, în special pe raza municipiului Oradea, dar și ca fost custode a ariilor naturale protejate desemnate pe cursul superior al (fostului) pârâu termal Peța, Andrei Togor, de la Aqua Crisius vrea să reducă din tensiunea provocată de găsirea unui piranha mort în apele Crișului Repede. Togor susține că de la această descoperire până la a crea imaginea că un prădător te urmărește în fiecare apă din oraș nu a fost decât un pas. Totul venea pe fondul unei alte descoperiri, a celor trei pitoni lângă un container de gunoi din cartierul orădean Rogerius.
Andrei Togor consideră că panica e nejustificată, mulți confundând exemplarul juvenil de piranha roșu cu celebrii prădători cu fălci. “Ce a urmat (descoperirii – n.n.), a fost panică și îngrozire. Probabil mulți se și vedeau sfâșiați de acești pești, în timpul băilor de vara viitoare de la Silvaș. Sau își imaginau cum piranha devorează tot ce e viu și înoată în Peța, afluentul termal al Crișului Repede, care curge și prin Oradea”, spune Togor.
Argumentele specialistului țin de caracteristicile speciei, dar și din cele ale climatului în care piranha se dezvoltă: ”Specia identificată, piranha roșu (Pygocentrus nattereri), trăiește în zone tropicale, moare la o temperatură de sub 10 grade Celsius, de unde și riscul unei eventuale invazii în zone cu climă temperată sunt momentan extrem de limitate.”
Fostul custode al Peței spune că nici în apa termală a pârâului Peța piranha nu ar avea șanse de supraviețuire: ”în ciuda faptului că apa e caldă, se plasează mult sub valorile la care piranha roșu se află în confort termic. Nemailuând în calcul faptul că Peța este poluată frecvent și că viiturile pe acest pârâu sunt ample, ținând cont de albia înghesuită între digurile sale apropiate, pe întreg cursul său, de la izvoare până la confluența cu Crișul Repede”.
Andrei Togor susține că nici în America specia nu s-a adaptat. “Ei (americanii – n.n.) au fost campioni la introdus aproape orice, în materie de specii exotice, în apele lor. Faptul că nici măcar acolo specia nu s-a adaptat, ar putea fi o confirmare că clickbaitul bate rotenona, ultima utilizată de ei adesea acolo unde se descoperea câte un piranha moribund”, explică președintele Aqua Crisius.
Totuși, mesajul lui Andrei Togor e ca oamenii să nu elibereze nici un fel de vietate în apele curgătoare, fiindcă adesea o condamnă la moarte, chiar dacă sunt bine intenționați: ”Oameni buni, acvariști, pasionați de natură sau pescari înrăiți, gândiți-vă bine înainte de a elibera orice în apă (de la țestoase la pești sau alte vietăți), gestul vostru, deși bine intenționat, poate genera suferință și, de cele mai multe ori, moartea ființelor cărora le căutați o casă mai bună.”