E tensiune în avocatură, după ce termenul prevăzut pentru achitarea onorariilor pentru prestațiile avocațiale din oficiu a fost depășit cu mai multe luni. La unele barouri restanțele înregistrate sunt chiar din iulie, confirmă chiar UNBR. Avocații sunt revoltați pentru că, au mărturisit unii dintre ei pentru BihorJust, ”noi, ca avocați din oficiu, imediat ne luam amendă dacă întârziem la cauze, dar plata onorariilor nu interesează pe nimeni”. Drept urmare, sunt luate în calcule proteste de amploare, care merg de la inițierea unei petiții colective până la decizia tuturor avocaților de a se suspenda ori de a nu răspunde la termene.
Fonduri nealocate
Potrivit unei avocate din București, care a stat de vorbă cu BihorJust, avocații din oficiu pentru urmărirea penală nu au mai fost plătiți, în Capitală, de cel puțin trei luni, iar ”pentru judecătorii și tribunal nu s-au băgat oficiile”. Avocații au încercat să afle mai multe informații de la Baroul București, dar li s-a transmis că pentru oficiile pentru urmărire penală, pe luna septembrie 2022, și pentru cele pentru instanță și urmărire penală, pe luna octombrie, ”nu au fost alocate fonduri”.
Marți, 6 decembrie, pe site-ul Baroului București a fost postat un anunț referitor la plățile oficiilor, dar avocații au observat că pentru Tribunal, care este ordonator de credite pentru judecătorii, nu este oferită nicio informație.
”Ca să fim la zi, trebuia să primim banii pentru oficiile din octombrie la sfârșitului lui noiembrie”, a explicat avocata din Capitală. ”Este de menționat că noi, ca avocați din oficiu, imediat ne luam amendă dacă întârziem la cauze, dar plata onorariilor nu interesează pe nimeni.”
Pentru că situația cu restanțele la plata onorariilor pentru prestațiile avocațiale din oficiu este valabilă – cu unele diferențe – la nivel național, Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România a convocat, marți, o ședință în regim de urgență cu decanii barourilor. ”Situația alarmantă se înregistrează în special la Parchete, unde au fost constatate restanțe de ordinul sutelor de mii de lei”, au remarcat oficialii UNBR, într-un comunicat (documentul este disponibil AICI).
Aceștia au constatat că nu a fost pusă în aplicare Hotărârea de Guvern nr. 1360/9 noiembrie 2022 privind suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2022 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, iar ”situația existentă se răsfrânge asupra tuturor avocaților din oficiu, care au obligația impusă de lege să acorde serviciile avocațiale, fără a putea fi în măsură să refuze, dar fără a beneficia de drepturile prevăzute de lege și Protocolul tripartit încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiției și Ministerul Public.”
Deși a considerat că drepturile avocaților sunt încălcate în această situație, UNBR a promis că va decide ce măsuri va lua abia în ședința Consiliului Uniunii din 9-10 decembrie 2022.
Tensiune și propuneri de proteste
Până atunci, tensiunea este în creștere printre avocați. Considerând comunicatul UNBR ”prea delicat și precaut”, mulți avocați discută pentru mișcări de protest, prin care să atragă atenția asupra situației legate de neplata oficiilor. În timp ce unii au propus să poarte banderole albe ori să semneze o petiție comună, alții susțin că doar acțiuni mai determinate ar aduce rezultate: ”Până nu va fi luată o măsura drastică, nu se va schimba nimic.”
Astfel, au fost luate în calcul variantele ca avocații care sunt solicitați la oficii pentru urmărirea penală sau la instanțe să se suspende cu toții ori să nu mai răspundă la termene.
”Să facem ce au făcut grefierii în 2020, când nu s-a judecat nimic. Să venim în sală și să nu răspundem la cauze, să nu punem cncluzii. Să cerem sprijinul UNBR ca să anunțe instanțele din timp, să nu trezim cu amenzi imense”, a fost una dintre propuneri.
Procedura legală în privința plății onorariilor pentru oficii
Art. 81 – Legea 51/1995
(1)Pentru asistenţa judiciară acordată, avocatul desemnat are dreptul la un onorariu stabilit de organul judiciar, potrivit naturii şi volumului activităţii desfăşurate, în limitele sumelor stabilite prin protocolul încheiat între U.N.B.R. şi Ministerul Justiţiei.
(2)Prin actul de încuviinţare a asistenţei judiciare, organul judiciar stabileşte şi valoarea provizorie a onorariului avocatului.
(3)După acordarea asistenţei judiciare, avocatul întocmeşte un referat scris cu privire la prestaţia avocaţială efectivă, conform formularului aprobat de Departamentul de coordonare a asistenţei judiciare din cadrul U.N.B.R. Referatul este supus confirmării organului judiciar, care, în funcţie de volumul şi complexitatea activităţii desfăşurate de avocat, precum şi în raport cu durata, tipul şi particularităţile cauzei, poate dispune menţinerea sau majorarea onorariului stabilit iniţial.
(4)Referatul confirmat potrivit alin. (3) se înaintează baroului, în vederea efectuării formalităţilor prevăzute de lege pentru plata onorariilor.
(5)În cazul în care avocatul este sancţionat disciplinar, potrivit art. 85 alin. (1), avocatul nu va primi onorariul în asigurarea asistenţei judiciare pentru care a fost desemnat, pentru acel caz.
Art. 82 – Legea 51/1995
(1)Plata onorariului pentru asistenţa judiciară acordată se face lunar prin virament bancar, pe baza documentelor pentru decontare prevăzute la art. 81 alin. (2), avizate de consiliul baroului.
(2)Sumele necesare pentru plata onorariilor sau, după caz, a remuneraţiilor pentru asistenţa judiciară se virează, lunar, în condiţiile legii, într-un cont distinct, deschis de fiecare barou. Respectarea de către barouri a destinaţiei fondurilor astfel virate face şi obiect al controlului U.N.B.R., în condiţiile stabilite de Statutul profesiei de avocat.
Comments 1