Comuna bihoreană Bratca e iar țința lupilor. O vițea și o oaie au căzut pradă lupilor în 4 și 5 decembrie. Comisia de constatare a pagubelor trebuie să revină însă la fața locului pentru că nu-i poate despăgubi deocamdată pe proprietari. Certificatul de necropsie al vițelei moarte în 5 decembrie era în curs de redactare. În cazul ovinei ucise nu a fost descoperit leșul, ci numai “urme de lână și fragmente de conținut stomacal” din care nu s-a putut stabili cauza morții animalului.
Ioan Dumitru Ungur, din Beznea, a sesizat Primăria Bratca după ce în noaptea de 4 decembrie i-a dispărut din turma pe care o avea adăpostită acasă o oaie ale cărei resturi le-a găsit pe dealul Caci ,din perimetrul fondului cinegetic al asociației de vânătoare Selina. În ceea ce privește vițeaua, comisia de constatare a pagubelor a găsit “urme specific din care rezultă că animalul a fost ucis și consumat parțial de un exemplar mare de canid –cel mai probabil lup”.
Marius Cacuci, care este proprietarul vitei ucise, e cunoscut ca fiind cel mai mare crescător de bivoli din Bihor și printre ultimii din țară.
ATENȚIE! IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA
Nu e prima dată când satul Beznea e atacat de lupi. În 2017 a fost alertă în Bihor după ce, în decurs de câteva zile, zeci de oi au fost ucise de lupi la nici un kilometru de casele oamenilor. În ultimul atac, haitele au sfâşiat 14 oi. Ioan Ungur a fost și atunci printre cei care și-a văzut atacată stâna de la poalele Munţilor Piatra Craiului.
Ciobanii au cerut în mai multe rânduri ajutor, dar vânătoarea lupilor – o specie protejată – este strict reglementată. ”Deocamdată, din păcate, în astfel de cazuri nu putem interveni. Vânătorii nu au primit derogări de la Ministerul Mediului pentru a recolta exemplarele strict protejate. Sigur că, în ultima perioadă, sunt probleme legate de lupi și urși. Sperăm ca în curând să se rezolve problema pentru a mai reduce din efective care s-au înmulţit foarte mult în ultimii doi ani”, explica atunci directorul AJVPS Bihor, Sorin Bronț.