Cum să eviți să cazi victimă unor infracțiuni violente, sexuale sau informatice, ce este bullying-ul și ce înseamnă să fii avocat, judecător ori procuror. Sunt câteva dintre informațiile pe care mii de elevi din Bihor le-au aflat în acest an de la avocații implicați în proiectul ”Fii avocat în școala ta”, inițiat la nivel național de Uniunea Națională a Barourilor din România. Ca urmare a succesului din precedentul an școlar, Baroul Bihor a anunțat organizarea celei de-a doua ediții a proiectului.
”A demarat ediția a II-a a proiectului FAST- Fii Avocat în Școala Ta, prin care elevii pot dobândi cunoștințe juridice care le conferă abilitatea de a se distanța de fapte prevăzute de legea penală; deopotrivă, elevii de orice vârstă pot recunoaște și contracara eficient faptele sau împrejurările în contextul cărora este posibil a deveni victime ale infracțiunilor”, a anunțat Baroul Bihor.
În acest an școlar, la întâlnirile cu elevii din mai multe școli din Bihor vor fi prezenți aproximativ 20 de avocați, a explicat coordonatorul de proiect din Bihor, avocatul Ionel Manole: ”În cadrul proiectului derulat sub îndrumarea decanului Baroului Bihor, avocat Adrian Stancu, echipa de avocați înscriși în proiect se prezintă din nou în fața elevilor cu teme extinse.”
Astfel, Departamentul de Educație Juridică din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România a conceput noi teme care vor fi abordate alături de cele din modulele din prima ediție a proiectului FAST:
1. Fii avocat în școala ta! – Mic ghid de orientare profesională (Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.);
2. Ce înseamnă să fii liber? – Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta. Despre bullying și alte agresiuni;
3. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul;
4. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de substanțe;
5. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile informatice.
În semestrul al doilea din precedentul an școlar, în Bihor s-au implicat în acest program 26 de avocați, care s-au întâlnit cu aproape 4.000 de elevi din 23 de unități de învățământ din județ.
Programul ”Fii avocat în școala ta”, pornit în luna martie a acestui an, s-a adresat unui număr de peste 20 de mii de elevi de școală generală și gimnaziu din toată țara, din mediul urban și rural. Mai bine de 1.000 de avocați voluntari s-au implicat în desfășurarea a mii de ore de educație juridice, cu ajutorul dascălilor. considerat o reușită la nivel național, atât din perspectiva școlilor, cât și din cea a UNBR, astfel că va continua și în anii școlari următori. În acest sens, Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Educației au semnat un protocol pe o perioadă de trei ani, prin care se angajează să colaboreze pentru redactarea programei școlare și a manualelor specifice.
De altfel, Departamentul de Educație Juridică al UNBR a furnizat deja avocaților implicați în proiect materiale didactice care vor fi folosite în cadrul orelor de educație juridică din cadrul FAST.
CITIȚI pe aceeași temă:
- ”Fii avocat în școala ta!” | Zeci de avocați din Baroul Bihor vor participa voluntar la activități de educație juridică în școli din județ
- Peste 20 de mii de elevi au beneficiat de proiectul ”Fii avocat în școala ta” | UNBR și Ministerul Educației au încheiat un protocol pe 3 ani privind educația juridică