material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Ne aflăm în ultima lună din an, luna cadourilor, a sărbătorilor și a bucuriei…. sună foarte bine ce am spus, însă realitatea este că ne aflăm și în luna termenelor limită, luna cand vrem să rezolvăm tot ce ar putea fi rezolvat, să ne achităm toate datoriile că, deh, poartă ghinion să intri în noul an cu lucruri neterminate. Și uite așa, zâmbim tot mai puțin, mâncăm tot mai haotic, dormim cât apucăm și ne trezim în Ajunul Crăciunului că tot ce ne dorim este să rămânem în pat cu zilele. Și asta în cazul fericit în care nu trebuie să rezolvăm niște treburi urgente. Dar, dacă stai să faci un brain-storming, îți dai seama că nici anul 2022 nu a fost cu mult mai liniștit și riști să suferi un burn-out (= epuizare), neștiind ce se întâmplă cu tine.
Care sunt semnele tăcute sau mai puțin tăcute ale epuizării?
Un prim semn ar putea fi reprezentat de epuizarea emoțională atât acasă cât și la locul de muncă. Aceasta se petrece atunci când simți că nu mai ai răbdare, când te simți secătuit de resurse pentru a face față cerințelor și situațiilor cu care te întâlnești și simți că nu mai ai bucuria aceea de a lucra sau a colabora. Mai mult, simți că investești prea multe resurse la locul tău de muncă, te simți blamat de șefi sau beneficiari, astfel diversele situații de muncă provocându-ți tot mai des frustrare (de mai multe ori pe săptămână).
Alt semn ar putea fi reprezentat de duritatea pe care o arăți acasă sau în raporturile de muncă, duritate care te îngrijorează și căreia îi asociezi debutul cu serviciul tău. Aceste îngrijorări ar putea să te conducă către dezinteres față de aria ta de activitate, ineficiență și stres intens sau chiar să afirmi că ai ajuns la capătul puterilor.
Cum îți dai seama dacă te afli într-o situație de burn-out?
Dacă ideile de mai sus ți-au ridicat niște semne de întrebare cu privire la starea ta, ia o foaie de hârtie pe care să îți notezi plăcerile tale zilnice (include cafeaua/ceaiul sau o baie fierbinte, sau spălatul vaselor, practic orice mică plăcere ai). Acum numără câte plăceri ai notat. Un om obișnuit poate să noteze între 10-20 de plăceri, un om epuizat identifică foarte puține sau niciuna.
Mai apoi relaxează-te și scanează-ți corpul. Dacă îți amintești că ai probleme de sănătate sau dureri mari despre care nu știi să le fi avut înainte e foarte posibil să te afli într-o stare de epuizare. În cazul în care resimți o stare generală de insatisfacție, imposibilitatea de a te bucura de lucrurile care altă dată îți făceau plăcere și resimți o oboseală cronică ar fi indicat să consulți un terapeut pentru că, cel mai probabil, te confrunți cu burn-out-ul.
Ce e de făcut atunci când te afli într-o stare de epuizare?
Primul pas ar fi să încerci, pentru 3-5 minute, să îți golești mintea. Acest lucru îl poți face destul de simplu ancorându-te în „aici și acum” („unde sunt? – acasă.” „și ce fac?—fac un duș”) și concentrându-te doar la ceea ce faci în acel moment. Mai apoi respiră profund și privește în jurul tău, chiar și pe drumul către serviciu (admiră natura, mașinile, drumul, aerul, etc. Și bucură-te de ele).
O tehnică extraordinar de importantă și cu rezultate fantastice este meditația. La o simplă căutare pe youtube („meditație ghidată”) vei găsi o multitudine de clipuri dintre care poți să îl alegi pe cel preferat.
Terapia psihologică are o importanță deosebită pentru că vei găsi ghidajul de care ai nevoie, într-o formă personalizată și vei învăța să îți conturezi un stil de viață sănătos din punct de vedere psihic și nu doar fizic.
Și nu în cele din urmă menționez sportul și mișcarea. Nu e nevoie să faci ceva epuizant, e suficient să îți parchezi mașina la câțiva zeci de metri de destinație sau să practici pilates ori yoga.
Făcute cu regularitate (între 3 și 6 luni minimum), toate aceste tehnici sunt menite să îți ofere o viață fericită și protejată de pericolele epuizării.
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Mândru că sunt român?
- Dragostea nu trebuie să doară
- Femeia puternică – prieten sau dușman?
- Better safe than sorry sau cum paza bună trece primejdia rea
- Provocările tăcute ale adolescenței
- Înțelepciunea traumei
- Jocurile patologice și familia – despre dependențele de toate felurile și impactul lor
- De ce să adormiți împăcați? Psihologia în cuplu
- Probleme mari – probleme mici. Aspecte care dor la orice vârstă
- Familia a început înainte de tine – despre constelații și nu numai
- Chiar vor oamenii să audă mereu adevărul?
- Ce faci atunci când faci de toate și… Nimic?
- Oameni, presiune și furie
- Sexul mai este un subiect tabu? Printre copii și adolescenți, NU!
- Începe un nou an școlar… Cu bucurie sau cu lacrimi?
- Ce faci când nu faci nimic?
- Mă vindec pentru a vindeca lumea. Cum poți să salvezi lumea?
- Un alt sine
Comments 2