PS Episcopul Virgil Bercea a fost decorat cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de comandor de către președintele Emil Constantinescu. Își trăieşte misiunea de preot şi păstor al sufletelor. Este considerat un păstor după inima lui Isus. Cei care îl cunosc vorbesc despre PS Episcopul Virgil Bercea la superlativ: „cel mai cald, cel mai blând, cel mai cultivat…”
Azi,9 decembrie 2022, PS Episcopul Virgil Bercea împlinește 65 de ani. Teologul, eseist-ul, traducătorul și poetul Cristian Bădăliță a adus în prim-plan activitatea culturală a episcopului. O activitate pe care, în parte, o cunosc toți iubitorii de carte din Oradea. Nu este lansare de carte la care PS Virgil Bercea să fie invitat și să nu participe. Adesea și din poziția omului care a înlesnit plecarea cărții la tipar. Este singura fața bisericească de rang înalt care participă constant la viața culturală a orașului.
“Țiganiada modernizată”
”În aproape 30 de ani, acest Episcop a făcut pentru Biserica lui Hristos și pentru România cât nu a reușit să distrugă, în tot atâția ani, sinodul BOR. Vreau să amintesc doar faptele în care am fost eu însumi implicat. Episcopul Bercea a avut un rol esențial în traducerea științifică a Noului Testament (7 volume apărute). Datorită lui, ca rod al prieteniei noastre, am redactat, împreună cu Laura Stanciu, albumul Geniul greco-catolic românesc și am lansat Colecția Mica Romă XXI: 18 volume apărute, alte 2 în pregătire. El a sprijinit Țiganiada modernizată și difuzată pe rețelele internet, precum și expoziția Semnul lui Iona (cu albumul aferent), în memoria celor 7 episcopi beatificați”, spune Cristian Bădiliță.Teologul a vorbit și despre rezistența prin rugăciune a actualului episcop, despre care crede că e prea puțin prezent în media, o media care, în opinia, poetului are încă o parte din tarele comunismului.
“Posturile oficiale de radio și televiziune promovează contramodelul, inclusiv la nivel religios. Nu-l veți vedea/ auzi des pe cultivatul, ponderatul, occidentalul și patriotul Episcop Bercea în mass media RSR. El face parte din pleiada făptuitorilor discreți, dar consistenți. E arhisuficientă recunoașterea din partea urmașului apostolului Petru. Majoritatea <creștinilor> români au optat, după 1990, pentru SRI-ul/ PCR-ul în sutană (Doamne, pentru ce am făcut o Revoluție?). Episcopul Bercea, alături de confrații săi din Sinodul Bisericii Greco-Catolice, au optat pentru Evanghelia lui Isus Hristos. De aceea îl prețuiesc și îl îmbrățișez la această aniversare, dorindu-i sănătate și Duh nestins! Îi rog pe toți preoții care vor sluji, mîine, sfinta liturghie, să rostească o rugăciune pentru episcopul nostru”, a spus eseistul.
“Urcam prin toţi copacii posibili…”
Virgil Bercea s-a născut în data de 9 decembrie 1957 în satul Habic, ca fiu al lui Simion Bercea și al Lucreției. E o periodă despre caere vorbește cu plăcere. „Primăvara şi spre începutul verii, noi, băieţii, făceam colecţii de ouă de păsări. Toţi băieţii eram implicaţi, iar colecţia o adunam în podul de la coteţul porcilor. Urcam prin toţi copacii posibili şi imposibili să le culegem. Eram foarte mulţi copii şi fiecare avea colecţia lui.Apoi, când ploua şi era vreme mai urâtă, mergeam cu vacile sau cu oile şi ne făceam ţigări din pănuși de porumb şi în interior puneam părul de porumb. Sau frunze de trifoi. Oricum, nu am fumat şi nu fumez, dar atunci – când eram doar băieţi pe câmp şi cu toţii împreună – natural că am încercat”, și-a amintit episcopal într-un interviu. Bunica sa a fost sora episcopului Alexandru Todea, conducătorul clandestin al Bisericii Române Unite, apoi cardinal.
A lucrat ca inginer agronom și cercetător științific
Virgil Bercea este absolvent al Facultății de Agronomie (1977-1981) din cadrul Institutului Agronomic din Cluj, fiind apoi repartizat ca inginer agronom și cercetător științific la Stațiunea de Cercetări Târgu Mureș, unde a lucrat până în anul 1990.
În timpul facultății a urmat clandestin cursuri de teologie, fiind îndrumat și sprijinit în mod permanent de către episcopul Alexandru Todea. După ce termina munca la Staţiunea de Cercetări din Târgu Mureş, actualul episcop încălca interdicţiile regimului comunist, slujind în clandestinitate, prin căsuţe şi apartamente de bloc, pentru a ține în viață biserica greco-catolică. În perioada studenției, el a frecventat în clandestinitate cursuri de teologie, sub îndrumarea viitorul Cardinal Alexandru Todea, care l-a sfințit preot în anul 1982, tocmai când împlinea 25 de ani. Virgil Bercea a desfășurat ca preot o activitate pastorală clandestină în municipiul Târgu Mureș și în împrejurimi. În perioada 1990-1992 a urmat o specializare în teologie dogmatică la Universitatea Urbaniana din Roma, unde și-a susținut licența. După examenul de licență s-a întors în România, la Blaj, unde a fost numit vicar general și cadru didactic la Academia Teologică.
La 20 iulie 1994 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Pupiana și episcop-auxiliar al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia. La 8 septembrie 1994 a fost consacrat în Catedrala din Blaj ca episcop auxiliar de către arhiepiscopul Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, asistat de arhiepiscopul George Guțiu al Episcopiei de Cluj-Gherla și de episcopul Ioan Ploscaru al Episcopiei de Lugoj.La 6 noiembrie 1996 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop coadjutor al Eparhiei de Oradea Mare, pentru ca, mai apoi, la 8 iunie 1997, să-i succeadă episcopului Vasile Hossu ca episcop eparhial. Sub patronajul lui Virgil Bercea a fost reeditată Biblia de la Blaj, în anul 2000.
“La mulți ani !”
Foto: Episcopul Bercea alături de Papa Ioan Paul al II-lea și Cardinalul Todea, de Papa Benedict și de Papa Francisc