Primăria Municipiul Salonta, împreună cu Ministerul Dezvoltării, a finalizat reabilitarea și modernizarea unui edificiu din zona Șarcadului. Vechile căzărmi, clădire de patrimoniu, au fost transformate în locuințe sociale pentru 20 de familii, în urma unei investiții de un million de euro.
În acest weekend au fost predate cheile de la apartamente. “Prin această investiție se îmbunătățește viața a 20 familii din Salonta. Acum se lucrează pe proiecte pentru locuințe atât pentru tineri cât și pentru cei care au venituri mai modeste” a anunțat primarul Salontei Totok Laszlo. Înainte de a se repartiza noile locuințe, membrii consiliului local au făcut turul clădirii și au constatat, cu mulțumire, lucrările de calitate realizate. Pentru a marca finalizarea lucrărilor ei au plantat un rând de tei în zona verde din fața clădirii. Pentru renovarea clădirii, care era nefuncțională, municipiul a solicitat 3.212.908 lei de la Ministerul Dezvoltării, iar Primăria Salonta a contribuit cu cota parte de 586.974 lei.
Vizite pe șantierul clădirii construite la 1900
Până la finalizarea lucrărilor, conducerea Primăriei Salonta a făcut mai multe vizite pe șantier și a descvoperit Muncitori care nu se mai opreau din lucru. Am aflat despre ei că sunt vietnamezi. Executantul ne-a spus că îi place să colaboreze cu acești oameni, deoarece raportarea față de muncă în Vietnam este alta decât la noi, în estul Europei. Vietnamezii reduc și pauzele, ca să lucreze mai mult, să înainteze cu munca. La fel de interesant este că vorbesc engleză. Ne-au răspuns natural când i-am întrebat de unde au venit: «From Vietnam!»”, se comunică pe pagina oficială a Primăriei Salonta.
Clădire cu istorie
Clădirea transformată în locuințe sociale a fost construită în anii 1900 pentru a fi hambar lângă barăcile de pe strada Șarcadului. Mai târziu a fost utilizată de către liceul tehnic, iar de câțiva ani este abandonată. Clădirea este considerată monument istoric, iar Primăria a decis să o restaureze și să îi redea frumusețea. Proprietatea este situată pe o suprafață de 1.363 de metri pătrați, înconjurată de un spațiu verde. Accesul în clădire va fi posibil pe patru intrări. În timpul construcției, sistemele tehnice au fost adaptate astfel încât fiecare apartament să se poată conecta separat la utilități.