Pastorul chemase enoriașii în fața casei sale pentru a nu fi evacuat. Îi ceruse ajutor chiar și lui Nicolae Ceaușescu. Într-o scrisoare din octombrie 1989, Tokes s-a plâns Președintelui României de intenția episcopului reformat din Oradea, László Papp, de a-l alunga din Timișoara. Rămas fără răspuns, Tokes s-a adresat enoriașilor săi.
Prin biroul de presă al președintelui Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, László Tőkés anunță că pe 15 decembrie va “comemora evenimentele din decembrie 1989, când o miraculoasă demonstrație de solidaritate cu pastorul reformat de atunci al Timișoarei, László Tőkés, persecutat de poliția politică, s-a transformat într-o revoltă populară îndreptată împotriva dictaturii comuniste”. Peste ani , László Tőkés, om politic de această dată, pune la fiecare apariție publică câte o pată pe imaginea României, ceea ce îi duce la retragerea ordinul Steaua României.
Timișoara 33 – Privire spre ȋnceputuri
“Vom cinsti memoria celor care au contribuit la eliberarea orașului și la declanșarea revoluției române astfel: în data de 15 decembrie, la ora 16 ne vom aduna în fața bisericii reformate din centrul Timișoarei pentru a aprinde luminări și a depune coroane în locul de unde a pornit schimbarea, mai apoi vom organiza un forum cu titlul: Timișoara 33 – Privire spre ȋnceputuri, în sala „Újvárossy Ernő” din incinta palatului reformat. La dezbatere vor participa: László Tőkés, pastor reformat, președintele Consililului Național Maghiar din Transilvania, Gabriel Andreescu, politolog, profesor, directorul Noii Reviste de Drepturile Omului, Tamás Lönhárt, istoric, conferențiar universitar la UBB Cluj-Napoca, Florian Mihalcea, jurnalist, președintele Societății Timișoara, Előd Kincses, avocat, publicist. Moderator va fi politologul Zsolt Szilágyi, fost deputat în parlamentul român”, anunță biroul de presă al președintelui CNMT.