Construcția în stil eclectic a fost finalizată în doar 15 luni, în anul 1900. Este realizată de renumitul arhitect Rimanóczy Kálmán-junior. Palatul Finanţelor, sau Policlinica Mare – cum mai este cunoscut, e acum în plin proces de restaurare și va deveni sediu al Consiliului Județean Bihor.
Fosta clădire a Policlinicii Mari e pe cale să-și recapete frumusețea și să reintre în circuitul public după ce ani de zile s-a degradat, a fost devastată și folosită ca loc de adăpost de cei fără un acoperiș deasupra capului. Așa s-a întâmplat că superbele uși interioare au fost puse pe foc chiar în sălile clădirii de cei care cauta un loc de dormit. La un inventar rapid, lipsă e și un element de rezistență, în sensul atractivității, balustrada scării principale, care era un centru de interes.
Totul s-a întâmplat în timp ce una dintre cele mai valoroase clădiri din reședința Bihorului era revendicată de Ordinul Călugăresc Mizericordian, subordonat Episcopiei Romano-Catolice a Oradei, aflat 13 ani în proces cu Consiliul Județean Bihor.
Drumuri Bihor, Drum Asfalt și Constructorul Sălard refac imobilul în baza unui contract de 44 de milioane lei cu CJ Bihor. Ușile imobilului s-au redeschis cu prilejul vizitei arhitectului Cristian Pușcaș, care și-a ținut acolo o lecție cu studenții Universității Oradea, Facultatea de Arhitectură, șecția Restaurare.
Arhitectul este și cel care are în portofoliu lucrarea și mărturisea într-un interviu pentru BihorJust că “gestionez împreună cu colegii și colaboratorii noștri pe diverse specialități proiectul de conversie a fostului Palat al Finanțelor Publice în sediu al Consiliului Județean Bihor. Proiectul este unul complex și implică intervenții de consolidare și modificare a modului de lucru al structurii, recompartimentări și optimizări ale fluxurilor interioare și, nu în ultimul rând, o atenție deosebită acordată componentelor artistice ce împodobesc clădirea.”
Clădirea e una în stil eclectic, cu influențe și elemente arhitecturale aparte și originale. Exteriorul impresionează prin finețea detaliilor, în timp ce interiorul este mai pragmatic. Structurile, vitraliile şi piesele de feronerie sunt prezente, însă accentul era pus mai mult pe utilitatea încăperilor decât pe decorul lor. Picturile murale din aripa principală a palatului vor fi refăcute ca și stucaturile și decorațiunile în relief.