La mai bine de trei ani de la începerea cercetărilor și după ce a fost clasat de două ori, dosarul morții lui Andras Bisi, un băiețel de 7 ani, din Tășnad, județul Satu Mare, care a fost strivit de o placă de beton, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Măsura a fost decisă printr-o ordonanță din 8 decembrie, la cererea Parchetului Carei și după ce părinții copilului au cerut urgentarea soluționării cazului. BihorJust v-a prezentat, într-o anchetă în exclusivitate, toate detaliile acestui caz cutremurător, în care părinții au ajuns să fie inculpați pentru ucidere din culpă, după ce tot ei au fost cei care s-au luptat ca ancheta să continue după ce dosarul a fost clasat de două ori
”Ca urmare a cererii dumnavoastră forumlate în dosarul penal nr. (…)/P/2019 și înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă judecătoria Carei la data de 11 noiembrie 2022, prin care solicitați comunicarea stadiului dosarului și urgentarea soluționării acestuia, vă comunicăm faptul că prezentul dosar a fost preluat, în vederea soluționăriim de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, prin ordonanța din data de 8 decembrie 2022”, se arată în răspunsul primit de părinții lui Andras Bisi de la Parchetul din Carei.
Moartea micuțului Andras s-a petrecut pe 22 iunie 2019, după ce o placă de beton a căzut peste copilul de 7 ani și l-a ucis. Băiatul se juca alături de un verișor pe un teren unde erau depozitate mai multe astfel de plăci de beton ce urmau să fie folosite de un vecin pentru construirea unui gard.
Prietenul de joacă al lui Andras i-a alertat târziu pe părinții acestuia, astfel că atunci când a ajuns la spital, copilul era mort.
Anchetă cu clasări și redeschideri
Ancheta a început pentru infracțiunea de omor, dar încadrarea a fost schimbată, în septembrie 2019, în ucidere din culpă, cercetările fiind preluate de Parchetul Carei. Părinții lui Andras solicitaseră, cu mai bine de o lună în urmă, tragerea la răspundere a proprietarului locului unde a avut loc tragedia, pe motiv că acesta nu ar fi respectat toate măsurile legale pentru a asigura securitatea şi sănătatea în muncă şi protecţia persoanelor străine care puteau pătrunde pe terenul pe care erau depozitate plăcile de beton.
Un an mai târziu, în septembrie 2020, Parchetul Carei a dispus clasarea cauzei pentru ucidere din culpă, fără însă să dispună în legătură cu cealaltă infracțiune – de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Procurorul de caz a arătat că băiețelul ar fi intrat pe terenul unde se aflau plăcile de beton fără acordul constructorului, în afara programului de muncă şi fără a fi însoţit de un părinte, astfel că în acest caz nu s-ar aplica normele privind reglementarea siguranţei şi sănătăţii în muncă.
Părinții au contestat clasarea, iar prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare le-a dat dreptate și, stabilind că cercetările nu sunt complete, a dispus redeschiderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, măsură confirmată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Carei. Ancheta a fost reluată, dar, după reaudieri și efectuarea unei reconstituiri și a unei anchete sociale, procurorii au dispus din nou, în toamna lui 2021, clasarea cauzei, pe motiv că fapta nu e prevăzută de legea penală (art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de procedură penală). Din nou, părinții au adresat o plângere procurorului ierarhic superior, care, la sfâșitul lui 2021, a dispus, a doua oară, redeschiderea urmăririi penale.
Însă, deși tocmai ei au fost cei care au cerut continuarea anchetei și lămurirea împrejurărilor în care copilul lor a murit, în luna iunie 2022 părinții lui Andras au fost inculpați pentru ucidere din culpă. În schimb, Tiberiu Kovacs, proprietarul terenului pe care s-a petrecut tragedia nu a fost inculpat în acest dosar. Într-o declarație pentru BihorJust, Kovacs preciza că, în condițiile în care paleții cu plăci se aflau pe terenul său, loc unde se făceau lucrările, nu a considerat necesar să pună un semn de avertizare sau să asigure locul.