Fostul șef al Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în cel de-al cincilea dosar care vizează ”fabrica de permise” de la Suceava. Obreja este acuzat că ar fi luat mită 118.000 de euro de la 70 de candidați pentru a-i ajuta să fraudeze examenul pentru carnetul de șofer. În plus, ar fi determinat mai multe persoane din anturajul său să îl ajute să cumpere, pe numele acestora, dar pentru el, zeci de imobile în valoare de 1,8 milioane de lei. În același dosar au mai fost trimiși în judecată 24 de inculpați, angajați ai MAI, instructori și intermediari ai școlilor de șoferi.
Comisarul-șef Radu Ionuț Obreja este acuzat că, în perioada 7 – 18 septembrie 2020, ar fi primit mită nu mai puțin de 118.000 de euro de la 70 de candidați, prin intermediul unui agent de Poliție, Gheorghe Ionel Perijoc, de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. În schimbul banilor, Obreja ar fi comunicat candidaților răspunsurile corecte la examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere ori le-a permis acestora să introducă în sala de examinare echipamente de comunicare ori înregistrare audio/video utilizate.
Anchetatorii DNA susțin că, între 2017 și 2020, șeful de la ”Permise” Suceava ar fi convins mai multe persoane din anturajul său să îl ajute să ascundă sursa ilicită a banilor care ar fi fost primiți ca șpagă de la candidații pentru un carnet de șofer. Astfel, cunoștințele lui ar fi deținut, schimbat, transferat sau folosit, în total, 1.330.000 de euro și 246.500 de lei.
”De asemenea, persoanele respective ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora au achiziționat pe numele lor, dar pentru inculpatul Obreja Radu-Ionuț mai multe bunuri imobile (terenuri, apartamente, case sau spații comerciale în valoare totală aproximativă de 1.809.465 euro) și bunuri mobile (trei autoturisme, în valoare totală aproximativă de peste 80.000 euro)”, au detaliat procurorii DNA.
Aceștia au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a mai multor sume de bani ridicate de la domiciliul lui Obreja, printre care 123.000 de euro și peste 100.000 de lei, dar și asupra a 46 de imobile (apartamente, terenuri, spații comerciale), trei autoturisme, ceasuri de lux și bijuterii.
Dosarul în care procurorii DNA au fost sprijiniți de ofițeri DGA a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava. Anchetatorii au precizat că și acest dosar a fost disjuns din cauza dimensiunii infracționale și numărului mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare: ”În acest moment, se mai desfășoară cercetări pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuând într-un dosar separat.”
CITIȚI și:
- Cum arată valizele și gălețile pline cu BANI, găsite în urma perchezițiilor DNA în cazul ”fabricii de permise” de la Suceava | 1,2 milioane de euro au fost găsiți
- MAFIA de la Permise | Șeful de la Permise și Examinări Suceava încasa chiar și 20.000 de euro pe zi din ȘPAGĂ
- 34 de inculpați în dosarul ”fabricii de permise” de la Suceava au fost trimiși în judecată | Cum erau folosite metodele ”șopteala” și ”vesta de blugi”