Zeci de personalități din lumea medicală și din administrație, primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții, viceprimarul Demian Zsolt, au participat la comemorarea doctorului Pop Mircea, chiar la bustul acestuia din curtea spitalului. Dr. Pop Mircea (1927-1990) a condus Spitalul Municipal din Marghita timp de 30 de ani, reformându-l din temelii, după principiul că prin viață nu trebuie să treci fără să lași ceva în urmă.Ca de fiecare dată, evenimentul are o încărcătură emoțională cu totul aparte pentru familia doctorului, pentru chirurgul Pop Mircea, fiul regretatului director. Acesta spune de fiecare dată că “tatăl meu a fost un familist convins, iar a doua sa familie a fost Spitalul din Marghita”.
Un domn adevărat
“În viața de zi cu zi, în munca noastră, avem nevoie de modele de urmat. Dr. Pop Mircea a fost un model pentru mulți dintre noi, pentru mulți marghiteni. Un medic care a avut răbdare cu toți pacienții săi și un domn adevărat. Am participat la evenimentul organizat de spitalul care îi poartă numele, unde am anunțat finanțarea lucrărilor de renovare a corpului clădirii care găzduiește secția de anestezie și terapie intensivă a Spitalului. Ministerul Dezvoltării asigură 4,3 milioane de lei pentru această investiție”, a spus ministrul Dezvoltării Cseke Attila. Marghitean de origine, Cseke Attila a crescut în curtea acestui spital, așa cum mărturisea când era o prezență constantă la unitatea spitalicească din orașul natal din poziția de ministru al Sănătății. Venea acolo în copilărie fiindcă mama sa era asistent medical. Iar tatăl său, asemenea doctorului Pop Mircea a fost o vreme viceprimar de Marghita.
Erau vremurile în care orice doctor își dorea să lucreze la spitalul din Marghita, deoarece dr, Pop Mircea se îngrijea ca fiecare medic să primească aici locuință cu apă curentă, să aibă tot ce era necesar pentru a lucra în bune condiții. Acesta a fost și visul lui Cseke Attila atunci când era ministru al Sănătății, iar prin investițiile făcute în acea perioadă unitatea spitalicească a devenit una de invidiat. Din 2011, când unitatea medicală a trecut în administraţia Primăriei Municipiului Marghita, au fost renovate 90% dintre clădirile spitalului. Lui i s-a adăugat şi o secţie exterioară, Spitalul din Valea lui Mihai, renovat şi el până în 2011.
A contribuit spectaculos la munca doctorului
“Dr. Pop Mircea, a avut un rol important în viața orașului! Numele său este purtat de spitalul nostru, pentru că, în calitate de director al acestuia, a făcut multe pentru instituția de sănătate, iar astfel merită un omagiu și să ne închinăm în fața bustului său în fiecare an. Dr. Pop Mircea ajutat prin profesionalismul său atât românii, dar şi maghiarii, unii dintre aceştia sunt astăzi aici. A lăsat în urmă o infrastructură solidă, iar prin lecţia de bun simţ a fost un model de urmat. Dacă îl vom urma va fi ceva ce sincer cred că i-ar fi plăcut doctorului Pop Mircea. Astăzi a avut loc acest eveniment, la care a fost prezent ministrul Attila Cseke, președintele UDMR Bihor, care, în calitate de fost ministru al Sănătății, a contribuit spectaculos la munca doctorului Pop Mircea! Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei care aduc dezvoltare în viața comunității!”, a spus managerul Bradács Alíz.
De numele dr. Pop Mircea se leagă înființarea taberei pentru copii din Pădurea Neagră, construirea Policlinicii, înfiinţarea Băilor Marghita, dar și centrul balneo din cadrul spitalului care valorifică propietățile apei termale una iodată, clorurată, bogată în sodiu, hipertermală, hipotonă, bună în afecţiuni reumatismale degenerative, extraarticulare, posttraumatice, periferice cronice neurologice şi a afecţiunilor ginecologice cronice, cu excepţia celor inflamatorice acute ale organelor genitale feminine.