A devenit vedetă datorită priceperii și empatiei cu care își tratează pacienții. Pare că nu obosește niciodată de;i a avut situații când a fost “o operație de 15-16 ore, o leziune de strivire de membru inferior, etajată, un buștean care a căzut pe gambă, pe picior, au fost leziuni vasculare, nervoase, lipsă de substanță mare. Era un pacient tânăr, a trebuit să-i reconstruim piciorul, un pacient tânăr de 19 ani care avea toată viața înainte…”, explica medicul Ioana-Mihaela Albu. Face între 500-700 operații pe an. Explică puterea supraomenească de a rămâne concentrat 15 ore continuu, dacă e nevoie, când o viață e în mâinile tale pe seama, antrenamentului din rezidenţiat care se menţine ulterior ca medic specialist şi pe seama pasiunii, fără de care nimic nu ar fi posibil.Zona Bistrița e una în care se înregistrează multe traume, deoarece se lucrează la pădure cu flexul, cu circilarul. În fiecare săptămână, medical Ioana-Mihaela Albu are de rezolvat cazuri de mâini amputate, unele complet, altele parțial.Înainte de a ajuge la Bistrița a lucrat în Germania, acolo unde i se contura o carieră de succes.
O inteligență remarcabilă
Colegii de școală și-o amintesc ca fiind posesoarea unei inteligențe remarcabile.“Mihaela mi-a fost colegă de clasă în școala generală, apoi am fost în clase paralele la același liceu. Era de o inteligență remarcabilă! La rezidențiat ea a ales chirurgia plastică, eu generală, apoi am pierdut contactul, fiecare mergând pe un alt drum. A devenit o specialistă de top. A fost și ea plecată din țară o perioadă, după care s-a întors și a avut curajul sa meargă într-un oraș în care specialitatea ei nu exista. A pus la cale un departament de chirurgie plastică și reconstructivă, de la zero, în Bistrița, într-un spital foarte bine organizat și dotat. Cu astfel de oameni se face România bine… și frumoasă”, spune Viorel Dejeu, Medic Primar Chirurg- Chirurgia obezității Chirurgie oncologică, Chirurgie laparoscopică avansată
Mobil: Decesul rapid şi fără un diagnostic clar al bunicilor
Doctoriţa originară din Aleşd, judeţul Bihor, spune că încă din adolescenţă ştia că vrea să urmeze medicina şi să ajute oamenii. Undeva prin clasa aVII-a s-a înfiripat dorința de a face medicină, sora ei a făcut Farmacia, părinții și-ar fi dorit să facă tot Farmacie fiindcă i-ar fi fost mai ușor… Era pasionată de informatică și matematică. Pasiunea pentru aceste materii, crede doctoriața te ajută în profesie să “gândești la rece, foarte precis, ceea ce înseamnă matematică până la urmă. Chirurgia plastică, poate fi și artă și geometrie în spațiu…Estetica presupune să integrezi fiecare element să arate armonios până la urmă”, spunea medicul într-un interviu pentru Bistrițeanul live. Decesul rapid şi fără un diagnostic clar al bunicilor săi, dar şi decizia verişoarei sale de a urma medicina au fost factorii determinați, care au făcut-o să nu se întoarcă din drumul spre facultatea de Medicină.
Prima intervenție la 12 ani
Cu umor spune că atunci când avea 12 ani, a făcut prima intervenție unei femei căzute pe stradă, care suferise un traumatism. Nu a ezitat a luat trusa de prim ajutor și a ajutat-o…
Ioana Albu s-a pregătit în Cluj-Napoca, iar din anul II s-a îndreptat spre chirurgie plastică şi microchirurgie reparatorie.La început a ales pentru estetică, dar a descoperit repede că chirurgia plastică sau estetică înseamnă mai mult decât atât. Microchirurgia cu a ales-o cu sufletul.I se potrivea fiindcă e meticuloasă, are răbdare. “Îmi trebuia o chirurgie de finețe”, mărturisește medicul care face și o ierhie a gradului de dificultate al intervențiilor : “ nervul eușor de suturat, la artere gradul de dificultate e ușor mai crescut și vorbim de artere sub 1 mm diametru, iar la vene gradul de dificultate e mai ridicat pentru că nu au perete vascular. La degete e cea mai fină microchirurgie”. Rezidențiatul l-a făcut la Cluj-Napoca, la Spitalul de Urgență, apoi la cel de Recuperare. Din al treilea interviu a reușit să obțină un job în Germania, a fost acceptată pe post de medicul care deținea conducerea asociației chirurgilor plasticieni din Germania.
A învățat de la cei mai buni
Tânăra a avut ocazia să petreacă doi ani de rezidenţiat, în perioada 2014-2016, în Germania, la Spitalul „Rotes Kreuz“ Kassel, sub îndrumarea profesorului Ernst Magnus Noah. Profesional era totul ca la carte, lipsa unei vieţi sociale şi faptul că nu a reuşit să se simtă ca acasă, au determinat-o să revină în țară.Visa să vină “într-un spital unde să pot să fac tot ceea ce știu să fac. Pentru mine asta e suficient dacă reușeșsc să-mi profesez meseria. Asta e cea mai mare satisfacție”, spune doctorul Albu. În Germania a avut parte de o echipă în care fiecare se priceapea foarte bine la ceva, unii la lifting, alții la rinoplastie, la sâni. Azi ține legătura cu majoritatea dintre ei, se întâlnesc la congrese sau fac schimb de informații.
Premiul pentru debut în carieră
A început să căute posturi disponibile, i-a apărut Spitalul din Bistrița, știa că e în plină dezvoltare, urmau să se dea în folosință 8 săli de operație. A dat examen și a fost acceptată. Înaintea ei, la Bistrița nu a fost un alt chirurg plastician . La un timp după ce și-a intrat în rol anunța că :„Am avut onoarea să primesc Premiul pentru debut în carieră (categoria medic specialist), în cadrul Galei Zetta, organizată la București de către Asociația Zetta, condusă de doctorul Dragoș Zamfirescu. Mulțumesc!”
Ca medic specialist în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă la Clinica Sanovil Bistrița şi Medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă la Spitalul Județean de Urgenț Bistrița, Ioana –Mihaela Albu spune că cele două laturi “se completeză una pe alta, una e nevoia de a face lucruri minuțioase și asta mi-o satisfice microchirurgia, iar partea aceea în care vezi pacienți fericiți în scurt timp e partea de estetică”.