material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Masa de Crăciun e un moment în care toate rudele se întâlnesc, copiii se joacă, se povestesc amintiri și se mănâncă muuultă mâncare bună. O mulțime de excese într-o singură propoziție 😊…. Dar ce se întâmplă când trebuie să te vezi cu persoane mai puțin plăcute? Sau când ești anxios iar întâlnirea cu multe persoane care ar putea să te evalueze te agită?
Cu toții ne pregătim de săptămâni bune pentru acest moment de sărbătoare și, tocmai din acest motiv, este foarte posibil să ajungem epuizați la masa de Crăciun, atât fizic cât și emoțional. Putem să devenim sensibili la orice ni se pare că seamănă a critică ori a evaluare negativă din partea celorlalți.
Anxios ori non anxios ar fi bine să dai atenție unor aspecte care să te ajute să te bucuri pe deplin de magia Sărbătorilor de Iarnă. Un prim aspect este ODIHNA. Respectă-ți orele de somn și organizează-ți activitatea astfel încât să îți conservi energia. Un program stabilit din timp ar putea fi o soluție pentru a te simți relaxat. Această odihnă nu vine singură, ea vine însoțită de MOMENTE PENTRU TINE. E important ca în fiecare zi să găsești câteva minute pe care să ți le dedici exclusiv ție (fie că savurezi o cafea, practici meditația sau citești câteva pagini dintr-o carte). Dacă tot este sărbătoarea magiei, alege un moment pentru tine în care să îți notezi o dorință pe care să o agăți în brad. Să nu te surprindă dacă în viitor ea se va îndeplini!
Strategiile de mai sus sunt menite pentru a aduna energie ce poate fi folosită la diversele întâlniri cu persoane plăcute sau mai puțin plăcute (sigur, în multe grupuri există și „oaia neagră”). Cu toții cunoaștem acele întrebări intruzive, acele remarci incomode și, de multe ori, pare greu să ieși cu eleganță din aceste situații. Îți amintești de respirația în 4 timpi? Acum e momentul să o folosești! Atunci când te simți inconfortabil poți să te scuzi elegant că mergi să vorbești cu o persoană din încăpere pe care nu ai mai vazut-o demult. Ori, e perfect normal să stabilești limite vorbind la persoana I („știi, nu îmi place să vorbesc despre acest subiect”) și să schimbi subiectul cu unul actual precum vremea, pregătirile, cadourile de Crăciun sau planuri pentru această iarnă („dar spune-mi, ce planuri aveți pentru Revelion?”). Amintește-ți că nu e nimic greșit din a nu plăcea pe cineva, la fel cum nici tu nu poți fi plăcut chiar de toată lumea. Sigur, asta nu înseamnă că respectul trebuie să lipsească.
Atunci când ești anxios sau ești constrâns de împrejurări să participi la o întâlnire pe care o consideri stresantă, ar fi util să anunți de la început cât timp poți să stai, scuzându-te că mai ai și alte deplasări. Astfel, atât tu cât și cei din jur, veți avea un timp de referință pentru întâlnirea voastră. De asemenea, încearcă să nu atingi subiecte sensibile concentrându-te pe generalitățile acestei perioade.
Reamintește-ți atunci când ajungi acasă să descarci tensiunea acumulată pe parcursul zilei, bând o cană de ceai sau de vin fiert și admirându-ți bradul, astfel te ancorezi în prezent și practici recunoștința pentru tot ceea ce ai.
Această perioadă, cu bune și cu rele, este una frumoasă și trece extrem de repede. Folosind strategiile din acest articol, cel mai probabil, vei reuși să îți reîncarci bateriile și să te bucuri de tot ceea ce ai în jurul tău! Toată viața creăm momente și niciodată nu știm care e momentul cel prețios!
Sărbători magice cu muuultă sănătate și înțelepciune!
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Moșul bun și darnic vine încărcat de jucării pentru cei mai cuminți copii? Despre cum alegem darurile copiilor
- Și când mai pot, mai pot puțin…? Despre epuizare și nu numai
- Mândru că sunt român?
- Dragostea nu trebuie să doară
- Femeia puternică – prieten sau dușman?
- Better safe than sorry sau cum paza bună trece primejdia rea
- Provocările tăcute ale adolescenței
- Înțelepciunea traumei
- Jocurile patologice și familia – despre dependențele de toate felurile și impactul lor
- De ce să adormiți împăcați? Psihologia în cuplu
- Probleme mari – probleme mici. Aspecte care dor la orice vârstă
- Familia a început înainte de tine – despre constelații și nu numai
- Chiar vor oamenii să audă mereu adevărul?
- Ce faci atunci când faci de toate și… Nimic?
- Oameni, presiune și furie
- Sexul mai este un subiect tabu? Printre copii și adolescenți, NU!
- Începe un nou an școlar… Cu bucurie sau cu lacrimi?
- Ce faci când nu faci nimic?
Comments 1