Rozica Lucica Pantea, fosta angajată a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor condamnată în 2020 la trei ani și opt luni de închisoare cu executare pentru implicare într-o grupare care se ocupa cu escrocherii imobiliare, a scăpat de 8 luni din pedeapsă în urma admiterii, de către Curtea de Apel Oradea, a unei contestații în anulare. În baza deciziilor pe prescripție ale Curții Constituționale, instanța orădeană a dispus încetarea procesului penal față de fosta funcționară sub acuzațiile de fals intelectual și complicitate la înșelăciune. Astfel, Rozica Pantea a rămas cu condamnarea pentru luare de mită, de trei ani de închisoare.
Extrase din minuta Curții de Apel Oradea din 21 decembrie 2022:
Admite contestația în anulare formulată de contestatoarea Pantea Rozica Lucica împotriva deciziei penale nr. (…)/A din 27 iulie 2020 pronunţate de Curtea de Apel Oradea.
Desfiinţează în parte, cu referire la inculpata Pantea Rozica Lucica, decizia penală nr. (…)/A/27.07.2020 pronunţată de Curtea de Apel Oradea şi sentinţa penală nr. (…)/08.04.2020 pronunțată de Tribunalul Bihor, în sensul că desfiinţează în totalitate soluţia pronunţată în latura penală a cauzei.
În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală cu referire la Deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale şi Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Pantea Rozica Lucica de sub acuzaţia comiterii infracțiunilor de fals intelectual, în formă continuată, (…) și complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (5 acte materiale), (…) ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Deduce din pedeapsa de 3 ani închisoare, perioada executată de la 27.07.2020 la zi. (…) Dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, cu privire la pedeapsa de 3 ani închisoare.
Funcționară acuzată de falsificarea unor extrase CF
Investigațiile în cazul Rozicăi Lucica Pantea au început în urma unui denunț formulat, în 2015, de orădeanca Daniela Moca, cercetată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel într-un dosar în care era reclamată de 14 persoane pentru înșelăciune, uzurpare de calități oficiale, fals și uz de fals.
Procurorii au stabilit că Moca lucrase în cadrul unui birou de copiat acte care funcționa în cadrul Tribunalului Bihor, într-o cameră alocată de instanță Baroului Bihor ca spațiu pentru robe. După ce a fost victima unei infracțiuni de loviri, femeia și-a adjudecat un imobil al agresorului său, ocazie cu care, susțin procurorii, s-a familiarizat cu procedura executărilor silite și a început să studieze aceste reguli și să-i cunoască pe executorii judecătorești din Bihor și Satu Mare.
Daniela Moca a aflat care sunt imobilele scoase la licitație publică de către executorii judecătorești din cele două județe și ”a făcut din intermedierea, pentru diverse persoane a vânzării silite de imobile o adevărată îndeletnicire, mergând până la a se prezenta, în mediile pe care le frecventa, ca executor judecătoresc”, spuneau anchetatorii.
Femeia a găsit mai multe victime cărora le promitea că, în schimbul unor sume de bani, le va ajuta să-și adjudece imobile la licitație publică. Doar că imobilele erau vândute doar scriptic, fiind emise extrase CF false, în care numele persoanelor vătămate apăreau ca proprietari. Aceste documente erau emise de Rozica Lucica Pantea, o funcționară a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor, a dezvăluit Daniela Moca într-un denunț formulat la câteva luni de la începerea anchetei.
Moca susținea că îi dădea funcționarei de la Cadastru 2% din valoarea sumelor cu care a înșelat mai multe persoane. Anchetatorii au calculat că Rozica Pantea ar fi primit în jur de 1.750 de euro și 2.300 de lei, dar aceasta a negat că ar fi comis faptele de care a fost acuzată.
Fosta funcționară a fost condamnată, printr-o hotărâre rămasă definitivă în iulie 2020, la trei ani și opt luni de închisoare. În același dosar, Daniela Moca a primit o pedeapsă de trei ani și cinci luni de închisoare, iar trei inculpați au fost condamnați la închisoare cu suspendare. În plus, Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor a fost obligat să plătească, alături de inculpați, peste 100.000 euro din prejudiciul total calculat la mai bine de 200.000 de euro.
CITIȚI și OCPI Bihor, obligat să plătească peste 100.000 euro din cauza unei angajate care a luat mită