Doi italieni acuzați că au pus la cale furtul din Italia și aducerea în România, pentru vânzare, a unor utilaje agricole, au scăpat de pedeapsa penală după ce Curtea de Apel Oradea a constatat că faptele lor s-au prescris. Instanța a ținut cont de deciziile pe prescripție ale Curții Constituționale și a decis încetarea procesului penal față de Antonio Vecchiola, de 50 de ani, domiciliat în Oradea, și Antonio Vitale, de 54 de ani. Cei doi au fost condamnați în primă instanță la câte un an și cinci luni de detenție cu executare pentru tăinuire, înșelăciune și uz de fals. Totuși, cei doi vor trebui să plătească unui cumpărător 30.000 de euro, iar judecătorii au dispus confiscare a cinci utilaje.
Extrase din minuta hotărârii nr. 849 din 30 decembrie 2022 a Curții de Apel Oradea
Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea şi de inculpaţii VECCHIOLLA şi VITALE ANTONIO.
Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi rejudecând:
În baza art. 396 alin. (6) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod procedură penală, art. 154 alin. (1) lit. d) Cod penal şi art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. (1) Cod penal, astfel cum a fost interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale:
VECCHIOLLA ANTONIO
- încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului VECCHIOLLA ANTONIO de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de tăinuire în formă continuată ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.
- încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului VECCHIOLLA ANTONIO de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.
- încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului VECCHIOLLA ANTONIO de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de uz de fals în formă continuată ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.
VITALE ANTONIO
- încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului VITALE ANTONIO de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de tăinuire în formă continuată ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.
- încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului VITALE ANTONIO de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.
- încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului VITALE ANTONIO de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de uz de fals în formă continuată ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.
Menţine dispoziţiile sentinţei atacate care nu contravin prezentei decizii. DEFINITIVĂ.
Acuzațiile formulate împotriva celor doi italieni
Antonio Vecchiola și Antonio Vitale au fost acuzați de procurorii DIICOT Oradea că, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, alături de alți doi italieni, ar fi inițiat și constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a fura din Italia nouă utilaje agricole sau de construcție – în valoare de peste 200.000 de euro și a vânzării acestora în România. Pentru această operațiune, ar fi fost repoansonate seriile de identificare ale utilalelor și ar fi fost folosite facturi fiscale fictive din Italia.
Potrivit anchetatorilor, utilajele ar fi fost furate de Antonio Vitale și alți doi inculpați – Franco Di Palma, zis Bandit, și Francesco Gaeta – pe timp de noapte, atât din locuri publice, cât și private. Folosind documente fiscale italiene false privind proprietarii italieni și prin repoansonarea seriilor de la șasiu, vehjiculele ar fi fost aduse apoi în România.
Cinci dintre utilaje ar fi fost ținute de Antonio Vecchiola într-o curte din Ineu de Criș. La finalul lui 2012, două tractoare ar fi fost vândute de italieni unor fermieri din Săcueni și Sălard, în schimbul a 30.000 de euro, respectiv 13.000 de euro.
Condamnări, dar și achitări în prima instanță
În primă instanță, Tribunalul Bihor i-a achitat pe toți cei patru italieni pentru acuzația de constituire de grup infracțional organizat, pe motiv că fapta nu există: ”Probatoriul administrat nu a relevat în concret decât faptul că inculpații se cunoșteau de multă vreme (erau prieteni din copilărie). Nu s-a dovedit modul coordonat de funcționare al grupării, și nu a fost identificată vreo subordonare ierarhică sau rolul prestabilit al fiecărui membru în comiterea infracțiunii scop.”
Achitarea a fost dispusă în cazul lui Franco Di Palma și Francesco Gaeta și pentru acuzațiile de tăinuire, înșelăciune (nu au existat probe că aceștia au comis infracțiunile) și uz de fals (fapta nu există). Potrivit instanței de fond, primul dintre cei doi doar a efectuat un transport al utilajelor, din Italia în România, fiind șoferul autocamionului în care erau încărcate utilajele. La rândul său, Gaeta s-ar fi aflat în anturajul celorlalți inculpați, ”fără însă a avea o implicare concretă în activitatea de comercializare a utilajelor în cauză”.
În schimb, Antonio Vecchiola și Antonio Vitale au fost condamnați la câte un an și cinci luni de închisoare pentru aceleași infracțiuni: tăinuire, înșelăciune și uz de fals.
”Din probele administrate rezultă că aceștia s-au implicat direct în activitatea de vânzare a utilajelor, și că ar fi cunoscut sau cel puțin ar fi putut să prevadă că utilajele oferite spre vânzare nu au o proveniență licită”, a arătat Tribunalul Bihor în hotărârea dată pe 8 ianuarie 2021. ”Aceștia au oferit spre vânzare aceste utilaje ascunzând potențialilor cumpărători că bunurile provin din furt, urmărind obținerea unor beneficii materiale în echivalentul prețului pretins și acceptând astfel producerea unor pagube în patrimoniul acestor persoane.”