Debut de an tragic în familia marelui scriitor bihorean Dumitru Radu Popescu.Azi, a ales o lume mai bună
Începând din 2022, pe 28 septembrie este deacum încolo Ziua Școlii Gimnaziale D.R. Popescu din Nojorid. Despre D.R. Popescu, generația anilor 80 a aflat din manualele de limba română. Operele sale erau destinate studiului alături de cele ale lui Eminescu, Caragiale, Slavici, Sadoveanu, sau ale autorilor canonici. Anul trecut, scriitorul a devenit cetățean de onoare la el acasă.
“Acest înger trist…Azi, 2.01.23, ora 04.30, a părăsit această lume tristă acad. Dumitru Radu Popescu (DRP )unul dintre cei mai mari scriitori ai României. Ne-a îmbogățit cu o operă monumentală, de o valoare excepțională: proză, teatru, poezie, critică literară. Și-a trăit viața într-o desăvârșită onestitate. A fost un coleg și un prieten ireproșabil. Durerea e prea mare și cuvintele sunt prea sărace pentru a cuteza acum, și în acest loc, evocarea binemeritată.
Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i dea liniștea de care atât de multă vreme a fost vitregit”, a scris scriitorul și scenaristul Radu F. Alexandru, conform hotnews.ro
Dumitru Radu Popescu s-a născut în Bihor, în comna Păușa, în 19 august 1935 și a răposat la 2 ianuarie 2023, în București. A fost scriitor, prozator, dramaturg, scenarist de film, membru titular al Academiei Române. În 1970, scriitorul a fost laureat cu Premiul Academiei Române. A câştigat Premiul Uniunii Scriitorilor din România în anii 1964, 1969, 1974, 1977 şi 1980. Cele mai cunoscute piese scrise de D.R. Popescu sunt: „Pasărea Shakespeare”, „Aceşti îngeri trişti” şi „Piticul din grădina de vară”. A scris romanele: „F” (1969), „Vânătoarea regală” (1973), „Cei doi din dreptul Tebei” (1973), „O bere pentru calul meu” (1974), „Ploile de dincolo de vreme” (1976) şi „Împăratul norilor” (1976).
Dumnezeu să-l odihnească în pace,cu binemeritatul loc alături de marii noștri scriitori , poeți și dramaturgi români !