La 7 ani după ce a reabilitată cu fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de 3,6 milioane de euro, Piața Unirii va primi un aspect viu. Specii spectaculoase de copaci vor estompa din griul betoanelor.
Conducearea Primăriei Oradea recunoaște că Piața Unirii nu arată în realitate ca în pozele de prezentare și anunță că fondul vegetal din Piața Unirii va fi completat cu <arbori de talie mai mare, care să aducă atât un plus estetic zonei, cât și un confort crescut în perioadele caniculare>. Plantările au loc în perioada 17-25 ianuarie 2023. Conform unui comunicat al instituției, pe scuarurile verzi din Piața Unirii se vor planta 11 exemplare de mesteacăn alb de Himalaya și 4 stejari roșii, în baza unui raport tehnic de specialitate, cu menținerea vizibilității clădirilor istorice din zonă.
Stejarul roșu este un arbore de talie medie-mare, cu tulpina dreaptă, scoarța mult timp netedă și subțire, coroană rotundă cu frunziș bogat. Frunzele sunt mari, toamna devin pieloase și se colorează în nuanțe de arămiu, roșu, până la brun-roșcat.
Mesteacănul de Himalaya este o specie cu creștere rapidă, care poate atinge înălțimi de 15 metri și are o coroană piramidală. Este un arbore apreciat datorită proprietăților sale ornamentale, dar și a capacității acestuia de atragere a faunei naturale (albine, fluturi, păsări). Spectaculoasă este scoarța acestuia, de culoare alb-lucioasă, care se exfoliază în fiecare an și iese în evidență în special toamna și iarna, după căderea frunzelor. Din cei 29.000 de metri pătraţi ai pieței,conform aceleași surse, 3.800 sunt amenajaţi ca suprafaţă verde, 4.700 – zonă carosabilă, restul fiind suprafaţă pietonală.
Pentru proiect, Primăria a apelat la serviciile unui architect peisagist școlit în Irlanda, care lucrează pentru proiecte din Irlanda și care are în portofoliu, în Bihor, un proiect de regenerare urbană la Ştei, unul la Marghita şi un parc ecologic în Sântandrei.
Speciile de arbori au fost propuse de către arhitectul peisagist Diana Codrean și vor fi plantate în baza unui raport tehnic de specialitate realizat de acesta, avându-se în vedere menținerea accesului vizual la clădirile istorice din zonă. Într-un interviu, întrebată fiind ce modele de arhitectură urbană ar trebui să adopte Oradea, specialistul dădea exemplul Dublinul, <care în trecut a betonat toate canalele pe care le are, acum desfăşoară ample proiecte de sălbăticire, de readucere a acestor canale la o formă cât mai natural>.<Ținând cont de importanța amplasamentului, exemplarele care vor fi plantate în Piața Unirii vor avea dimensiuni mai mari față de arborii plantați în oraș în cadrul campaniilor anuale de primăvară și toamnă. Astfel, pentru mesteceni se vor respecta dimensiunile minime de 4 metri înălțime și circumferința trunchiului de 24 cm, respectiv pentru stejari de 8 metri înălțime și circumferința trunchiului de 40 cm>, se arată în comunicatul Primăriei Oradea.
Acțiunea de plantare este organizată de reprezentanții Direcției Tehnice – Compartiment Spații Verzi Urbane, Facilități de Agrement și Sport din cadrul Primăriei municipiului Oradea, prin operatorul S.C Adidem Gardener S.R.L și se va realiza sub supervizarea arhitectului peisagist Diana Codrean.