În acest sfârșit de săptămână, la invitația Ordinului Cavalerilor Vinului din Ungaria, o delegație a Primăriei Sălacea a fost prezentă la o întâlnire de lucru cu specialiști din domeniul viticulturii și turismului în localitatea Hajós, din sudul Ungariei.
Prin această întâlnire, s-a dat curs unei invitații lansate încă anul trecut satului Otomani, comuna Sălacea, care a găzduit în luna martie o întâlnire de prestigiu a cavalerilor vinului. Prin vizita de la Hajós, localitate ce are în structura urbanistică exclusiv crame, în număr de 1256, fiind cel mai mare sat cu rețele de pivnițe, comuna Sălacea a făcut un prim pas important înspre a deveni membră a Asociației satelor de pivniță, organizație ce activează în zona Europei centrale.
Localitatea din sudul Ungariei oferă nu doar un peisaj aparte cu străduțe curate și deschise oricărui vizitator, ci întruchipează mai toate elementele unui turism integrat bazat pe viticultură. De la o soiuri de vinuri nobile, diversificate,pe care le găsești pe piața europeană și nu numai, până la vin cu specificullocului, recunoscut oficial de autoritățile competente (vinul Bacskai), turistului i se oferă și locuri de cazare pentru toate vârstele, și în mai toate sezoanele anului, cu servicii de prim rang, atât în cadrul hotelurilor, cât și la cele mai multe crame care nu au devenit exclusiv proprietăți ale oamenilor.
Întreaga dezvoltare a turismului începând cu anii 80-90 a fost maidegrabă inițiativă privată, autoritatea locală venind ulterior în sprijinul acesteia. <Actualmente, colaborarea dintre mediul public și privat, înseamnă desfășurarea a opt festivaluri tematice, cu public aparte fiecăreia, cu programe legate de tematica dată. Expertiza din domeniul turismului a unui sat care oficial nu are nici un locuitor, doar crame, și aproximativ 500 locuri de cazare, a adus acele informații și experiențe de bune practici care sunt de bun augur comunei Sălacea pentru a deveni membră a rețelei europene a satelor cu pivnițe. Localitatea din Valea Ierului are un atu important în acest sens, prin cele 7 străzi exclusiv cu pivnițe>, spune Adrian Simon, consilierul primarului de Sălacea Horvath Bela, prezent în Ungaria alături de primar.
Prezența delegației din Sălacea nu e întâmplătoare aici. Sălacea este cunoscută drept “Satul celor 1000 de pivnițe”. Fie că sunt din cărămidă sau săpate direct în pământul lutos al dealului, cele 970 de pivnițe formează “strada pivnițelor”. Cea mai veche dintre ele datează din anul 1803. Pivnițele au o lungime de minim 30 de metri. Vinurile bune obținute din strugurii produși de Valea Ierului se păstrează aici limpezi, aromate și reci.