Programul guvernamental IMM Invest România a fost lansat acum două săptămâni. În tot acest timp, un număr de 12 firme au fost acceptate la creditare, 312 firme solicitante fiind respinse de bănci, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentruu IMM (FNGCIMM), anunţă StartupCafe.
Până la 14 mai 2020:
– 96.240 de cereri se afla inregistrate în aplicatia www.imminvest.ro, din care 48.712 (52% din total) au fost transmise către cele 22 de bănci partenere în program.
– În urma analizei de solvabilitate a băncilor conform normelor interne de creditare, finanţatorii au aprobat credite de investiţii sau pentru capital de lucru pentru un număr de 12 IMM -uri.
– Un număr de 319 solicitări de creditare au primit refuz din partea băncilor, urmând ca aceste companii să îţi exercite dreptul oferit de programul IMM INVEST de a aplica pentru finanţare la alt finanţator participant în program.
În context, FNGCIMM subliniază că firmele aplicante în programul de creditare au obligația să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea primi împrumuturile de la bănci:
– Referitor la IMM urile care pot beneficia de finantari garantate de stat in cadrul Programului
În conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare și cu precizările din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activități IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau în dificultate financiară la data de 31.12.2019, dar care, s-au confruntat cu dificultăți sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19.
Structura garanţiilor colaterale ce trebuiesc constituite de IMM-uri:
– pentru accesarea unui credit în cadrul programului este obligatorie constituirea de către IMM a următoarelor tipuri de garanţii: ipoteca legală mobiliară asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile şi ipoteca legală asupra soldurilor creditoare ale conturilor deschise de beneficiar la instituţia de credit finanţatoare.
– În cazul creditelor pentru capital de lucru, unde nu este necesară acoperirea cu garanţii în proporţie de 100% din valoarea creditului, nu se mai solicită alte garanţii.
– În cazul creditelor pentru investiţii, în plus, se mai solicită şi constituirea ipotecii legale imobiliare şi/sau mobiliare asupra activelor finanţate din credit, astfel încât, împreună cu garanţia de stat, creditul să fie acoperit în proporţie de cel puţin 100%.