Bisericile de lemn sunt mărturii materiale ale conștiinței comunităților rurale, reprezentative pentru cultura tradițională și vernacular. Într-o conferință de presă susținută împreună cu prefectul de Bihor Dumitru Țiplea, reprezentanții ONG-ului „Ambulanța pentru Monumente” au anunțat intervenții la monumentele din Bihor.
Primele biserici din lemn care vor fi salvate de la dispariție sunt cele de la Fâșca și Luncșoara. Următoarele pe listă sunt bisericile din Rieni și Copăceni.
”Dincolo de atribuțiile de serviciu, ca prefect al Bihorului am și o motivație personală pentru acest demers. M-am născut în Maramureșul Istoric, pe Valea Izei, în comuna Ieud, unde tradiția și cultura sunt la ele acasă. Copil fiind, în fiecare zi, străbunica mea mă duce la biserica de lemn din Deal. În Ieud avem trei biserici: una de zid, care a fost finalizată în 1984, respectiv două de lemn, ambele aflate în patrimoniul UNESCO. Am crescut în centrul patromoniului cultural, în centrul culturii tradiționale și în centrul tradiției creștine. Deci, nu puteam altfel decât să am în patrimoniu valorile noastre culturale tradiționale și creștine”, a explicat prefectul Dumitru Țiplea.
În lista monumentelor istorice din județul Bihor din anul 2015 există 455 de poziții, în care se regăsesc 170 de situri arheologice, 30 de monumente de for public și 240 de clădiri,dintre care 59 de biserici de lemn.