Actualul director al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Bihor cunoaște viața fermierilor în amănunt. Are el însuși o fermă, crește oi, muncește suprafețe mari de teren. Știe ce se întâmplă în agricultură atât din tabăra producătorilor, cât și a celor care fac legile. A fost 12 ani deputat PSD și 8 ani primar de Cefa. Din prima zi a acestui an a fost instalat cu discreție la conducerea APIA Bihor.
<Din 1 decembrie am fost numit pe funcție de coordonare și din 1 ianuarie 2023 pe funcția de execuție pe o perioadă de șase luni. Îmi doresc să vin în continuare în sprijinul fermierilor. În următoarele două săptămâni intenționez să-i cunosc pe toți colegii de la cele opt centre din județ, să le ascult problemele și să găsim soluții. Din fericire pot să spun că angajații APIA sunt profesioniști și știu foarte bine ce au de făcut. Acolo unde lucrurile scârție cu UAT-urile vreu să mă văd și cu primarii pentru a face mici reglaje astfel încât la demararea campaniei de depunere a cererilor unice să nu existe probleme”, declara Ioan Sorin Roman în urmă cu câteva zile.
Ioan Sorin Roman a început, în anii 90 ca procesator la defuncta Fabrică Oradea, după care a urcat treaptă cu treaptă până în Parlament, după ce a trecut prin Primăria Cefa, unde 16 ani a fost atât funcționar, cât și primar.Ca parlamentar s-a bătut pentru fiecare actor care lucrează în agricultură, pentru drepturile agricultorilor, mai ales în Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii speciale din Camera Deputaților. Una dintre țintele sale a fost înființarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, un organism care ar urma să breveteze, practic, produsele autohtone, pornind de la premisa că <acesta e un capitol neexploatat suficient, la care cred că suntem deficitari, avem restanţe. Nu cred că România poate figura doar cu 6 produse agro-alimentare protejate în Uniunea Europeană ca fiind tradiționale și specifice unor regiuni din țara noastră>, ne declara parlamentarul Ioan Sorin Roman la vremea respectivă.
Ca parlamentar, Ioan Sorin Roman a susţinut cristalizarea unui proiect de lege privind protecţia raselor autohtone scopul fiind acela de a stabili cadrul legal necesar aplicării logotipului „100% rasă autohtonă” pentru susţinerea conservării fondului genetic al raselor şi menţinerea diversităţii genetice a populaţiilor de animale şi a altor specii de interes zootehnic care fac parte din Lista raselor autohtone din România.Ca parlamentar, Ioan Sorin Roman a făcut parte și din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, unde a fost vicepreședinte şi unde a încercat să rezolve situaţiile sesizate de românii din Diaspora.