Propunerea vine după ce Guvernul a decis deja de la 1 ianuarie 2023 o majorare de salarii. Primarul de Marghita, căruia consiliul local îi este ostil, spune că e foarte curios care va fi comportamentul consilierilor care sunt și antreprenori. Dacă vor fi tot atât de generoși cu creșterea salariile propriilor angajați, pe banii lor, așa cum sunt de generoși pe banii publici. Primarul Marcel Sas consideră inadmisibilă propunerea viceprimarului care astfel pune în pericol finanțarea a 4-5 studii de fezabilitate a unor proiecte deja aprobate la finanțare prin PNNR.
Viceprimarul vrea să ridice salariul tuturor angajaților cu 10%. Într-un oraș care nu prea are venituri proprii și din care oamenii au plecat pentru că nu aveau locuri de muncă. O dovedește o statistică recent, făcută public, care arată că 23% din gospodăriile din Marghita sunt părăsite.Iar 70% din localnici sunt vârstnici.
Primarul cere sprijinul populației
Propunerea e menită să lase în offsaid proiectele de dezvoltare ale orașului și e parte dintr-un joc electoral pornit chiar din prima zi a mandatului Consiliului local. Primarului Marcel Sas Emil Adăscăliții nu i se iartă faptul că e singurul primar independent din Bihor și că a reușit aceasta într-un oraș dominat mai bine de 20 de ani de UDMR. Acum, primarul de Marghita cere celor care l-au susținut să ajungă primar în detrimentul tuturor partidelor să privească transmisiunea în direct a ședinței de Consiliu local de luni, 30 ianuarie, de la ora 13,00 pentru a vedea cum aleșii se joacă electoral pe bani publici.
Viceprimarul nu e la prima propunere de acest fel. El a propus modificarea impozitului pe clădirile nerezidențiale de la 0,75 la 0,60. Primarul a reușit să-și impună atunci punctul de vedere și să crească la 1 acest impozit aducând un plus de 50.000 euro anual la bugetul și așa sărac al orașului.
“Suntem prea săraci să ne permitem salarii aşa de mari”
Acum Marcel Sas Emil Adăscăliții spune că măsura creșterii salariilor “Ne va aduce un deficit foarte mare la bugetul local cu impact asupra proiectelor de dezvoltare. Este vorba de o gaură în bugetul local de peste 144.000 euro pe an…Mizăm că în viitor vom avea venituri din parcul industrial, din impozitul pe salarii și pe clădiri, din turism, ceea ce nu e dezvoltat în Marghita, și eventual din parcări, un sistem care încă nu a fost și nu e implementat în Marghita.Suntem prea săraci să ne permitem salarii aşa de mari. Ne facem de râs…Eu când am venit în Primărie, conform comunicatelor, salariile funcționarilor erau mai mari decât ale celor de la Primăria Oradea sau din Salonta, în condiţiile în care suntem săraci, prea săraci să ne permitem să avem atâția angajați cu salarii atât de mari. În prezent, un şef de serviciu are un venit brut de circa 10.400 lei”, spune primarul Marcel Sas Adăscăliții. În fapt propunerea viceprimarului vine după ce în ianuarie 2021, la propunerea primarului Consiliul local a dat o hotărâre de reducere a personalului cu 29% și a salariilor cu 10%. Iar Marcel Sas spune că măsura se traduce în faptul că dacă până la instalarea sa doar 32% din bugetul orașului se cheltuia pentru dezvoltare, restul banilor fiind alocaţi exclusiv pentru funcționarea Primăriei, din 2021, peste 50% din buget sunt pentru investiţii.
Primarul explică că această hotărâre nu este oportună fiindcă de la 1 ianuarie 2023 tocmai a intrat în vigoare o hotărâre de govern care prevede creșterea salariului minim de la 2.550 lei la 3.000 de lei, ceea ce pentru bugetul de 3 milioane de euro annual înseamnă déjà o gaură de peste 6 miliarde de lei vechi, adică 140.000 de euro Majorând taxele și impozitele cu inflația, conform Codului Fiscal, pierderea aceasta e, când tragi linie, de 100.000 euro. Deci, majorarea propusă de viceprimar vine pe lângă cea făcută prin hotărâre de guvern. Gaura de 144.000 euro rezultată din propunerea făcută de viceprimar se traduce în 4-5 studii de fezabilitate, spune primarul care vorbește despre patru proiecte finanțate prin PNRR pentru oraș, acești bani fiind destinați acestor studii. “Ne blocăm pe bugetul de dezvoltare, iar banii se vor duce spre bugetul de funcționare”, avertizează primarul.
”Datorează comunității pe care o reprezentăm 5.000 euro”
Primarul explică faptul că măsura reducerii salariilor a implicat toți angajații Primăriei, mai puțin pe el și pe viceprimar. Aceasta fiindcă, conform legii, salariile lor pot fi reduse doar la cererea lor. Ceea ce primarul spune că a și făcut în nume personal. Prin urmare, viceprimarul e singurul angajat din Primărie care nu a fost afectat de reducerea de salariu cu 10%, fiindcă nu a solicitat-o. Marcel Sas explică că în acest fel I s-au reținut 1.249 lei/lună, adică 6000 de euro în doi ani. Viceprimarul are o indemnizație de 13.000 lei/lună. Necompletând cererea de reducere a coeficientului de salarizare, primarul spune că îi aduce la cunoștință viceprimarului că ”datorează comunității pe care o reprezentăm 5.000 euro”. Viceprimarul Demian Zsolt transmite că el donează banii pe care îi ia în plus unor asociații care derulează activități de caritate, sportive sau culturale.
„Trăiesc cu speranța că de data aceasta consilierii vor da dovadă de maturitate și de înțelepciune și nu vor vota hotărârea, pentru că ne va aduce o gaură la buget local de 144.322 euro pe an, suplimentar față de cei 100.000 euro pe care îi pierdem”, e mesajul primarului Marcel Sas-Adăscăliții.
Viceprimarul Demian Zsolt explică pe contul său de Facebook că măsura propusă de el are ca scop atragerea de personal calificat în Primăria Marghita. “Lipsa personalului atât numeric cât și calificat, respectiv, migrarea funcționarilor prin transferuri pe la alte primării sau demisii (uneori, la presiune), a generat un șir interminabil de erori materiale strecurate în hotărârile de consiliu local, respectiv, dispoziții”, susține vicele.