Din cauza sumelor enorme cu care trebuiau să contribuie la renovare, oamenii au părăsit apartamentele.
Valoarea lucrărilor de renovare a clădirii din Aurel Lazăr 19-21 este de 1.948.152,86 lei cu TVA, acestea fiind executate de către SC Conpila SRL.Termenul de execuție este de 12 luni. Dincolo de noul look al clădiri se ascund poveștile triste de viață ale unor oameni care, aflați la vârsta a III-a, s-au văzut în imposibilitatea de a plăti zeci de mii de euro pentru refacerea clădirii. Mulți ar fi preferat să plătească impozitul de 500% decât să fie nevoiți să-și părăsească cuibul. Majoritatea acestor proprietari care au vândut în lanț apartamentele a fost oameni cu educație aleasă, profesori, oameni care au știut să aprecieze și să respecte arhitectura imobilului.
Primăria Oradea anunță că în aceste zile au fost montate schelele pe fațadele imobilului situat pe strada Aurel Lazăr, nr. 19-21.
Clădirea a fost clasată ca monument istoric, potrivit procedurii, de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul nostru, având în vedere că prezintă arhitectură în stil Art Nouveau în elemente de decorațiuni din lemn.
Clădirea reprezintă valori arhitectural-istorice semnificative şi se găseşte în zona protejată centrală din Oradea. Proiectantul clădirii a fost arhitectul Frigyes Spiegel, cel care a proiectat prima clădire la Oradea în stil Art Nouveau.
Imobilul are o formă trapezoidală alcătuită din patru aripi distincte, delimitând o curte interioară. Aripa Est reprezintă „capul” pentagonal al trapezului.
”Are regim de înălţime P+3 E şi acoperiş terasă care adăposteşte locuinţe/casa scării principale cu ascensor contemporan, acoperiş şarpantă cu învelitoare din tiglă trase/solzi pe planurile inferioare şi învelitoare din tablă zincată pe planul superior. Aripile Nord-Est şi Sud-Vest au forme rectangulare în plan, au regim de înălţime P+3E şi adăpostesc spaţii comerciale la parter, locuinţe la nivelele superioare, acoperiş şarpantă în două ape cu caracter eclectic, având două frontoane spre laturile stradale. Aripa Vest, cu formă trapezoidală în plan, are regim de înălţime P+3E, acoperiş terasă necirculabilă care adăpostește depozite, locuinţe şi casa scării secundare” au transmis reprezentanții Primăriei Oradea.
Lucrările de reabilitare constau în intervenţii la faţadele stradale, se vor înlătura tencuielile şi plăcile decorative prefabricate din ipsos sau ceramice, degradate, umezite sau cu aderenţă proastă. Totodată, se vor curăţa cărămida şi piatra, iar cele deteriorate vor fi înlocuite.
Pentru reconstituirea decoraţiilor degradate se vor folosi, după caz, tipare şi matriţe realizate după modelul elementelor existente, cu utilizarea unor mulaje. Elementele metalice de prindere în piesele decorative vor fi tratate anticoroziv și se vor înlocui elementele parazitare de pe clădire (cabluri tv, cabluri electrice, telefon nefolosite).
La acoperiş se vor înlocui elementele structurale din lemn degradate sau se vor consolida conform detaliilor din proiect. Tâmplăriile se vor executa din lemn conform modelului istoric