În biroul său se stinge ultima lumină din Prefectură. Aproape zi de zi, de trei ani. E determinat și își dorește să lase ceva în urmă la nivel de administrație locală. Azi, prefectul de Bihor Dumitru Țiplea și-a prezentat bilanțul <3 ani în slujba bihorenilor>. Am reprodus doar o mică parte din acest document, mult mai vast.Printre altele, datorită prefectului de Bihor, oamenii din Alba și Bihor, din zona Munților Apuseni, vor plăti facturi mult diminuate la curentul electric.
În domeniul politicilor publice, prefectul Dumitru Țiplea e autorul unui demers național unic privind inventarierea de către o comisie mixtă a construcțiilor de tipul locuințelor, centrelor de îngrijire și pensiunilor amplasate în zone inundabile la nivelul județului.
La capitolul demersuri către primării reamintim solicitarea făcută către 15 primării din Bihor privind acordarea de facilități conform prevederilor legale pentru persoanele din unele localități din Munții Apuseni, a procedat la intermedirea discuțiilor cu furnizorii de electricitate pentru clarificări procedurale și a dus demersul până la capăt făcând o propunere legislativă pentru simplificarea procedurilor.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat inventarierea de către primării a clădirilor în vederea identificării unor spații din subsoluri care ar putea fi utilizate ca adăposturi de protecție civilă.
Alt capitol vizat de Dumitru Țiplea e eficiența eficiență în administrație. Astfel, la nivelul Serviciul Public Comunitar RegimPermise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor cifrele înregistate sunt impresionante:137.008 înmatriculări vehicule, 88.947 radieri din circulație, 53.788 autorizații și numere provizorii,92.861 permise de conducere emise,1.970 permise de conducere străine preschimbate. La nivelul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor au fost eliberate: 9.305 pașapoarte temporare, 83.378 pașapoarte electronice, adică 92.683 total pașapoarte emise. Rămânând la capitolul eficiență, dar de această dată din perspectivă juridică, în dreptul Prefecturii Bihor pot fi trecute acte administrative analizate subaspectul legalității (hotărâri ale consiliilor locale, consiliului județean, dispoziții emise de primari și de președintele consiliului județean) după cum urmează: 2020: 34.754 acte; 2021: 36.704 acte; 2022: 40.400 acte.
Corpul de Control al prefectului a făcut: 17 controale inopinate, 67 controale tematice, Serviciul Juridic, Avizare și Contencios Administrativ 124 controale tematice, iar Serviciul de Coordonare Instituțională 15 controale la Servicii Publice Deconcentrate. În total 223 de controale.
În domeniul fondului funciar evoluția cererilor validate și a titlurilor de proprietate arată astfel: 2020: 935 cereri validate, 1163 titluri de proprietate; 2021: 933 cereri validate, 869 titluri de proprietate; 2022: 817 cereri validate, 1101 titluri de proprietate.
Și în domeniul fondului funciar, prefectul Țiplea este autorul unui demers național unic de reconstituire a izlazurilor comunale în 10 comune din Bihor, pentru a putea fi valorificate în beneficiul comunității. Suprafața totală a acestora este de 4865,56 hectare.
În domeniul situațiilor de urgență, Prefectura Bihor a emis 12 proiecte de Hotărâri de Guvern pentru alocarea de fonduri destinate înlăturării pagubelor produse de calamități naturale și inundații la nivelul județului Bihor Buget total alocat: 27.739 mii lei.
Situația din Ucraina nu l-a lăsat indiferent pe prefectul de Bihor. În acest sens a emis un ordin în 25.02.22 privind mobilizarea primăriilor pentru sprijinul refugiaților și centralizarea donațiilor din partea cetățenilor și ONG-urilor. În înființarea Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor fiind implicate10 instituții și organizații locale.
Inițiative legislative ale Prefectului Dumitru Țiplea:
Au fost documentate și promovate 16 inițiative de modificare a legislației în domenii precum:
-Ghidul Prefectului
-Comisia județeană de fond funciar
-Venitul Minim Garantat
-Regimul deșeurilor
-Amenajamentele pastorale
-Situații de urgență
-Accesul pe piața muncii a cetățenilor non-comunitari
-Extinderea sistemului de irigații la nivelul județului,
-Simplificarea procedurilor de branșare la electricitate a
consumatorilor non-casnici
-Acces la facilitățile prevăzute pentru locuitorii din Apuseni
-Înființarea comisiei județene de specialiști pentru evaluare a
capacității de muncă a cadrelor didactice
-Asigurarea asistenței medicale în cadrul competițiilor sportive organizate de unitățile școlare