< Și judecătorii sunt oameni, lăsați judecătorii să fie oameni. E mai bine să aveți oameni decât roboți în sala de judecată!>, e mesajul judecătorului Cristi Dănileț.Vrea să devină profesor de educație juridică. Dar întâi vrea să se întoarcă în sala de judecată după ce instanțele îl vor repune în drepturi. În acest an se poate pensiona, fiindcă are 25 de an în magistratură. În viitor se vede printre copii.
<Vreau să-mi recapăt demnitatea și imaginea, să mă văd reinstaurat în funcție…Când am intrat pentru prima dată într-o sală de judecată mi-am făcut o cruce mare. Emoțiile au fost fantastice și nu m-au părăsit niciodată pe parcursul carierei. Am învățat să le controlez…Este un loc sacramental pentru că toate dispozițiile pe care tu le dai sunt obligatorii, nu sunt negociabile, iar consecințele sunt fantastice. Tu nu poți fi nici ăla obosit, nici ăla nervos, nici ăla cu rată la bancă sau supărat pe soția cu care ești în divorț. Nu poți să vii cu încărcătura emoțională și personală în sala de judecată fiindcă omul acela te vede imaculat, te vede ca un zeu la care a venit să se închine și să-i dai soluția pe care o așteaptă>, spune Cristi Dănileț.
Probabil cel mai cunoscut judecător din România, Cristi Dănileț, are un prezent, dar și un trecut legat de Oradea. A fost vicepreședintele Judecătoriei Oradea, perioadă în care spune că a reușit, în premieră, să implementeze sistemul medierii. Acum locuiește, din nou, în Oradea.
La Facultatea de Drept nu se folosec cuvinetele: OM și LIBERTATE
Cristi Dănileț a fost, recent, proragonistul unui interviu neconvențional la Canal 33. Cu acest prilej a vorbit despre copilăria sa la Vatra Dornei, dar și despre cum a ajuns magistrat.Cu naturalețe, judecătorul a mărturisit că e primul din familia lui care a urmat o facultate și că tatăl său era cizmar iar mama croitoreasă.I-au dat însă tot timpul o educație sănătoasă. Cristi Dănileț spune că e un tip nonconformist, authentic, practicant de arte marâiale de mic, cu centură neagră din studenție, că e parte a unei lumi active care luptă pentru valori, nu pentru trofee. Și că nu și-a propus să fie pe plac nimănui fiindcă nu participă la un concurs de miss.Format între două lumi, între communism și capitalism, Cristi Danileț spune că deși avea doar 14 ani l-a Revoluție își amintește exact ce a făcut în acele zile la Vatra Dornei, cum a plecat cu valul,cu mulțimea să-l dea jos pe primar și să rupă însemnele cu tovarășul și cu secera și ciocanul. În clasa lui chiar el a rupt însemnele și își amintește cât de temător și de bucuros a fost de acțiune.A fost elev la liceul într-o clasă de elită, la matematică-fizică. Fiindcă avea de acasă spiritual de dreptate în AND și-a dorit să se facă polițist. Iubește haina militară și dorea să o îmbrace, se visa alergând după infractori și ducându-I la procuror. La probele eliminatorii i-au găsit un defect de vedere, unul pe care îl au o treime dintre bărbați, în sensul că nu disting verdele de roșu când sunt în ansamblu. Cineva i-a șoptit că dacă are o pilă poate fi admis. Cristi Dănileț a mărturisit la Canal 33 că a decis să nu-și înceapă cariera pe o șmecherie. Și așa a dat la Drept fiindcă matriile de admitee erau commune la cele două facultăți. Nu s-a imaginat niciodată judecător, să stea la tribună, să facă arestări sau achitări. Se visa procuror, om de acțiune, care să alerge după infractori, să-I ducă în fața judecătorului. În anul în care a terminat facultatea nu s-a dat concurs pentru procurori, ci numai pentru judecători. Nu a vrut să mai aștepte , a dat examen pentru judecător și a luat. În condițiile în care a avut colegi care au dat examen de 10 ori până au luat postul. Spune că în meseria aceasta trebuie tot timpul să înveți. Fie și pentru că atunci când a terminat facultatea erau în vigoare 6 coduri și 2000 de lei, iar acum sunt 11.5000 legi în vigoare.< Iar eu, ca judecător nu am voie să spun că nu cunosc vreo lege sau nu am auzit despre ea>, spune judecătorul. Cristi Danileț spune că pe lângă a fi un bun cunoscător al legii, ca să fii judecător trebuie să ai și alte abilități. Căutând aceste abilități a realizat că la Facultatea de Drept nu se folosește cuvântul OM și cuvântul LIBERTATE. Se folosec cuvonte ca: drepturi, obligații, legi, îndatoriri, închisoare, amendă, coduri. Chiar dacă Dreptul e o facultate umanistă, scapă omul din această ecuație.
Prima sentință a dat-o la 23 de ani și spune că își amintește perfect că era cazul unui bătrânel care furase doi bușteni din pădure. Spune că nu avea variant decât să-l trimită la pușcărie fiindcă omul era recidivist. <Când am scris acolo că se pedepsește cu închisoare, cu executare, am realizat că omul acela merge la pușcărie fiindcă eu semnez acolo..Deci asta e puterea mea. Și dacă greșesc vreodată. Mi-am zis că sistemul e făcut așa încât orice soluție să poată fi contestată…Întotdeauna mi-am dorit însă să fiu responsabil.Și cred că e foarte important să fii de bună credință când dai soluția>, spune judecătorul Cristi Danileț. Judecătorul a vorbit și despre perioada în care s-a trezit fără venit, fiind exclus din magistratură și când avea o fiică studentă la Drept, o mamă bolnavă de întreținere și când colegii au făcut chetă pentru ca el să se poată redresa.