Azi și-a trimis demisia la secretariatul școlii. Domnia sa nu era professor la această școală, fiind titular la Gojdu.
Imediat după ce a obținut o sentință definitivă din partea Curții de Apel pentru a fi repus pe postul de director al Școlii Avram Iancu din Oradea, profesorul Ioan Cuc a demisionat. Inspectoratul Școlar Bihor era obligat, fiind o sentință definitivă să-l reinstaleze pe post. Demis în luna iulie 2022, după scandalul penal cu cerneala „simpatică”, profesorul Ioan Sorin Cuc a câștigat la Tribunalul Bihor procesul împotriva Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Acesta a fost inculpat în dosarul DNA Oradea în care procurorii anticorupție orădeni cercetează felul în care s-a derulat concursul pentru funcțiile de directori de școli. Inculparea în dosar i-a adus și demiterea din funcția de director. Cuc a contestat decizia IȘJ Bihor, iar Tribunalul Bihor i-a dat câștig de cauză pe vicii de procedură.
Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat vineri, 3 februarie, în dosarul fostului director al Școlii Gimnaziale Avram Iancu, Sorin Cuc, instanța a decis să păstreze sentința de la Tribunalul Bihor, care-i dădea dreptate profesorului. Conform unor surse, probele din dosar sunt zdrobitoare în ceea ce-l privește pe profesorul Cuc, dar instanța nu a putut invoca nimic concret fiindcă DNA nu a dispus trimiterea în judecată a dascălului și nici nu a făcut publice probele.
Iataă comunicatul DNA: https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11354
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
ȚIGAN MIOARA, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor și președinte al unei comisii de examinare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare (sub forma participației improprii) la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
– fals material în înscrisuri oficiale,
– uz de fals,
CUC IOAN SORIN, director al Școlii “Avram Iancu” din municipiul Oradea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 15 octombrie – 8 decembrie 2021, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Oradea, la care s-au înscris doi candidați, unul dintre ei fiind inculpatul Cuc Ioan Sorin.
Cu ocazia susținerii probei scrise (grilă), inculpatul Cuc Ioan Sorin nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului.
În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00.
Acest demers i-ar fi permis inculpatului Cuc Ioan Sorin sa se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv.
Ulterior, la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.