A început reabilitarea termoenergetică a Casinei Române din Beiuș, proiect finanțat prin Valul Renovării din cadrul Programul Național de Redresare și Reziliență.
Clădirea istorică are o suprafață de 471 mp. Intervențiile din cadrul proiectului presupun, conform unui comunicat al Primăriei Beiuș: repararea acoperișului, repararea sau înlocuirea sistemului de colectare a apelor meteorice, aplicarea de tehnologii adecvate de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace și asigurarea continuitățiistratului etanș la nivelul anvelopei clădirii prin refacerea paziei, asigurarea unui nivel ridicat deetanșeitate la aer a clădirii, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, înlocuirea geamurilor și a ușilor, refacerea finisajelor interioare, placarea exterioară la baza peretelui cu polistiren extrudat,refacerea pardoselilor prin hidroizolarea si termoizolarea acestora, înlocuirea tâmplăriei interioare, refacerea tavanului prin termoizolarea acestuia cu vată mineral. Tor prin proiect se va realiza instalarea unui punct termic local, dotarea necesară pentru introducerea sistemului de încălzire în pardoseală,refacerea instalațiilor sanitare și realizarea unui grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități,reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură, montarea unor sisteme inteligente de contorizare și urmărire a consumurilor energetice, montarea echipamentelor de măsurare a consumurilor de energie și implementarea sistemelor de management al consumurilor energetice. Instalarea unei stații de încărcare pentru vehicule electrice e prinsă în proiectul în valoarede 1.360.464 lei cu TVA din care
1.143.247 lei reprezintă valoarea eligibilă din PNRR (fără TVA), iar 217.217,09 lei reprezintă
valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR. Perioada de implementare: 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare, respective perioada cuprinsă între decembrie 2022 – decembrie 2025.
Conform site-ului provinciacrisana.ro, Casina Română a fost înfiinţată în anul 1871, din iniţiativa lui Partenie Cosma pentru răspândirea culturii în această zonă. Casina Română a fost începutul societăţilor şi asociaţiilor culturale ce s-au format în orașul Beiuş. O importantă acţiune organizată de membrii casinei române a fost colectarea de fonduri şi bunuri pentru fraţii de peste Carpaţi, ce au luptat în războiul pentru independență. Lista membrilor Casinei Române cuprindea nume din întreaga zonă a depresiunii Beiuşului, deoarece oraşul a fost un important centru pentru satisfacerea necesităţilor educaţional-culturale a locuitorilor din această zonă a Crișanei.