“Mai mulți copaci este lupta USR Oradea. O ducem de câțiva ani, din afara Consiliului Local “, spune Dan Palaghianu, liderul USR Oradea. Acesta explică faptul că este nevoie de sprijinul bihorenilor pentru ca proiectul grădină urbană vs arteziană din Parcul 1 Decembrie să primească finanțare. Dacă Primăria Oradea nu vrea să audă mesajul USR și să ia în calcul proiectul, atunci Dan Palaghianu îi îndeamnă pe orădeni să se facă auziți la Primărie. Și să spună ce doresc.
“Am transmis primăriei un proiect pentru crearea unei păduri urbane în Parcul 1 Decembrie, la nordul căruia se construiesc cele 5 pasaje subterane din piața Gojdu.Proiectul nostru este o alternativă la planul primăriei pentru Parcul 1 Decembrie, care va presupune și defrișarea unor copaci existenți, pentru a face loc unei arteziene.Propunerea USR nu a fost inclusă în buget, fapt pentru care reprezentanții formațiunii că vor revenii cu propunerea la rectificarea de anul acesta. Ca să fim mai convingători, avem nevoie să arătăm Primăriei că propunerea noastră are suportul orădenilor.Transmite Primăriei la adresa de e-mail primarie@oradea.ro mesajul: Susțin crearea unei păduri urbane! “, spune liderul USR Oradea, Dan Palaghianu.
Iată 7 beneficii concrete pentru orădeni pe care pădurea urbană 1 Decembrie le va aduce Oradiei:
-Reducerea noxelor produse de cele 5 pasaje. Copacii produc oxigen și filtrează poluanții nocivi din aerul pe care îl respirăm.
Un peisaj urban mai frumos. Pe măsură ce copacii se maturizează, vor crea un peisaj natural plăcut.
– Reducerea carbonului. Copacii vor absorbi dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de seră, emis de mașini.
-Umbră și confort termic vara. Copacii ne vor ajuta să avem veri mai răcoroase și oferă umbră, atât de necesară spațiilor publice din Oradea. Cercetătorii arată că o extindere cu doar 30% a suprafeţelor acoperite de copaci ar reduce temperaturile cu o medie de 0,4 grade Celsius.
-Reduce mortalitalitatea din cauza temperaturilor extreme. Un studiu publicat recent în revista științifică The Lancet arată că o treime din decesele provocate de temperaturi extreme ridicate ar fi putut fi prevenite dacă orașele europene ar fi fost mai verzi.
– Încurajează activitatea fizică Pădurea urbană poate fi un spațiu perfect pentru plimbării și alergat, mai ales vara.
-Beneficii economice. Cetățenii beneficiază, de asemenea, de valoarea economică a pădurii urbane, care rezultă din creșterea valorilor proprietăților din vecinătate și reducerea costurilor cu energia, pe timp de vară.