Viktor Orban, care curtează de mai mulţi ani cu succes marile nume din industria auto cu facilităţi fiscale şi salarii mici, nu este obişnuit cu o astfel de rezistentă, precizează AFP.
Cotată drept o investiție de 7,3 miliarde de euro, fabrica de baterii de lângă Debrețin e privită cu rezerve de localnici care se tem că nu vor mai avea parte de ape potabile. mega-uzină va fi o mare consumatoare de energie şi apă, susţin militanţii ecologişti. Aceştia se tem de asemenea de deversarea de substanţe toxice în sol şi pânza freatică.
Temerile cu privire la impactul asupra mediului au fost agravate şi de seceta din vara lui 2022, când un lac din vecinătate a secat.În replică, Guvernul de la Budapesta a criticat ceea ce a numit „răspândirea de informaţii false” şi a pus accentul pe „normele de mediu foarte stricte”, scrie economica.net/Planurile lui Viktor Orban vizează transformarea Ungariei în uzina Europei. În total, sunt avute în vedere peste 20 de proiecte de uzine, un simbol al aşa-numitei ‘Orbanomics’, o strategie introdusă după revenirea la putere a lui Orban în 2010. Obiectivul este ca în 2030 Ungaria să devină al doilea mare producător european de baterii pentru vehiculele electrice, după Germania.