“Vrem să redăm Oradiei strălucirea culturală de odinioară“, transmite USR Oradea după ce a demarat vineri o serie de consultări cu mediul artistic. Președintele USR Oradea, Dan Palaghianu spune că finalitatea acestor consultări va fi un plan pentru revitalizarea vieții culturale a orașului.
“Oradea a fost un centru cultural și intelectual și USR susține orice proiect care repune orașul nostru pe harta artistică a României. De aceea, USR Oradea este un aliat al grupurile artistice și culturale“, se arată într-un comunicat, după discuțiile de la sediul USR cu mai mulți artiști vizuali din Oradea, din județ, dar și din Cluj. În urma discuțiilor s-au conturat “câteva idei faine și realizabile“: înființarea unui Muzeu de artă modernă, buget participativ dedicat pentru industria creativă, un proiect concret pentru o promenadă-expoziție pe malul Crișului, un festival de artă stradală, o agendă culturală online a orașului, o platformă publică de prezentare pentru industria creativă.
“Unul dintre proiectele lor, pe care le vom susține cu toate puterile, este organizarea de ateliere creative, extracuriculare pentru adulți și copii.
Investiția în cultură este minimă, dar are beneficii uriașe pentru un oraș istoric, ca Oradea. Duce la prosperitate economică, prin diversificarea ofertei de forță de muncă. Unește oamenii dincolo de orice fel de barieră și contribuie la construirea de comunități implicate. Crește oportunitățile educaționale și bunăstarea socială și este atrăgătoare pentru turiști“, spune liderul USR Oradea, Dan Palaghianu. USR a făcut publice câteva fragmente din scrisoarea artiștilor plastici:
“Ne bucură faptul că în cercurile politice se inițiază genul acesta de discursuri culturale”.
“În calitate de artiști suntem considerați adesea cu capul în nori dar suntem totuși cu picioarele pe pământ pentru că realitatea ne aduce acolo, nu ne iartă, nu ne menajează și ajungem frecvent în punctul 0”.
“Este necesară introducerea unor arii curiculare de ordin estetic și decorativ de bază în școli, începând cu clasa 0 și mai departe apoi”.
“Oamenii trebuie să învețe să nu se teamă de culori. Mergi pe stradă și îi vezi echipați în negru, uniformă declinat la toate cazurile, genurile, dar mă tem că această non-culoare generalizată s-a amprentat deja ireversibil pe creier”.
“Această existență obsesivă a ei în vestimentație, design-ul interior al spațiului intim, apartament, locuință, instituții publice, localuri, cafenele, sedii de birou, holuri, antreuri, vitrine, cu tendințe spre tern, obosit, prăfuit, insipid, incolor, inodor, trebuie să înceteze”.
“Care e soluția în cazul în care nu pot trăi din arta mea? Să emigrez precum cele 5 milioane de expatriați”.
“Sunteți clasă politică, veți avea pâinea și cuțitul în mână, va trebui să luați măsuri. Veți avea fondurile, schimbați legile dacă trebuie, orientați-le spre om, în al cărui proces de formare, cultura reprezintă cărămida de bază, fundația arhitecturii individului”.