Cea mai importantă instituţie muzeală din Ţara Crişanei organizează un interesant expozeu dedicat sărbătorilor primăverii care, în satul tradiţional de odinioară, elogiau dragostea. Sub genericul „Cool și fancy: love forever. Sărbătorile iubirii pentru țărani, orășeni și generația Z”, vineri, 24 februarie, chiar de Dragobete, Muzeul Ţării Crişurilor organizează o conferinţă dedicată variantei româneşti a Valentine’s Day.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Va conferenţia dr. Camelia Burghele, etnolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Manifestarea va debuta la ora 12.00, în sala amfiteatru a Muzeul Țării Crișurilor, de pe strada Armatei Române nr.1/A. Intrarea este liberă, în limita a 150 de locuri.
În numele dragostei
După cum arată organizatorii, „satul tradițional folosea două «instrumente culturale» – calendarul și sărbătoarea – pentru o corectă punere în relație a omului cu divinitatea și cu mersul lumii”. Astfel, „sărbătorile de primăvară celebrau dragostea, dar nu atât erotismul modernității, cât nevoia de facere a cuplului, a perechii (la oameni, păsări, animale), și ipostaza de fertilitate (la oameni, animale, holde), totul sub semnele augurale ale renașterii naturii. Aceasta este grila antropologică în care trebuie citite sărbătorile populare precum Dragobetele, mărțișorul sau Sânzienele”.
„Orășeanul, omul comunității urbane și mai ales generațiile X, Y, Z (adulții tineri, tinerii și adolescenții de azi, mai ales «nativii digitali») aplică o altă grilă, marcată de globalizare, gadget-urile tehnologiei digitale și, mai ales, consumerismul atât de vizibil în advertising, marketizarea produselor și o nouă simbolistică a cadoului”, consideră etnologa Camelia Burghele (foto). Este o trăire cool și fancy a ceea ce, altădată, însemna «a fi în rând cu lumea» sau «a trăi cu rost».
Și totuși… ceva leagă cele două momente comunitare, cele două tipuri de sărbătoare: dorința de a fi împreună, fie că e vorba de lavița din fața casei, de curtea bisericii sau șura danțului, ori, de partea cealaltă, de mall, de spa, de vacanța exotică sau party-ul din clubul de fițe din centrul orașului”, mai specifică specialista în etnologie.
Cine a fost Dragobetele?
În legenda populară, se spune că Dragobetele a fost fiul babei Dochia. El era un tânăr chipeș, iubăreț, care seducea toate femeile care-i apăreau în cale. În prezent, Dragobetele reprezintă simbolul suprem al dragostei autohtone, strâns legat de satul tradiţional românesc. Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată și interesantă. Acesta reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești deoarece începe Postul Sfânt al Paştelui.
Tradiţii în ziua de Dragobete
Se spune că, de Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Totodată, în anumite zone etnografice din România exista credinţa că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.
În anumite sate uitate ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.
De asemenea, este bine ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii bune cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se certe cu ele, altfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an neprielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.
În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica nopții de Bobotează, în care fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.
În tradiție se mai spune că, nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se crede că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.