Primărița de Căbești, Corina Ene, vrea minim 5 puncte de gastronomie locală în comună. Aceasta a fost concluzia dupăconferința ”Turism și gastronomie locală – trecerea de la producător la antreprenor”. Exemplul că se poate e Vama Buzăului din Brașov acolo unde funcționează 22 de astfel de puncte de gastronomie locală. Primarul de Căbești i-a adus ca invitați la întâlnirea cu potențialii proprietari de puncte gastronomic pe șefii instituțiilor cu care ar putea avea contact pentru a obține aprobări, respective pe Șeful APIA Ioan Sorin Roman, șeful DSVSA Moțoc și pe reprezentantul Ministerului Turismului Gheorghe Bogdan. Și fiindcă puterea exemplului face cât 100 de cursuri, la eveniment a fost prezent și George Hoțopan care a pornit cu o pensiune și un restaurant de la minus, nu de la zero și azi are o investiție de 400.000 euro la Colești, lângă Vașcău.

<Puteți afla cum puteți să vă închiriați camerele din gospodărie în mod legal, pe lângă faptul că le dați de mâncare la oameni să-i puteți și caza, poate că toți avem una-două camera libere și am putea oferi experiența asta frumoasă pentru o familie de la oraș>, a spus primarul Corina Ene, înaiante de a-l invita pe George Hoțopan să-și spună povestea.
<George Hoțopan practică agroturismul și și-a deschis pensiune și restaurant, deorece nu a avut posibilitatea de a deschide un punct gastronomic local, fiindcă sigur ar fi încept cu asta. Cum a reușit să crească și să-i și meargă într-un sat uitat de lume>, a făcut introducerea primarul Corina Ene. George Hoțopan e un tânăr care iubește libertatea. <Am fost impins de societate să fac o facultate, am făcut 6 ani, io operam la Arad și gândul îmi stătea la munte. Într-o zi am constatat că eram ca dus de zgardă, și am spus că eu nu mai vreau așa, am lăsat casă, am lăsat serviciu, am zis că nu mai vreau așa, am plecat la munte, la 3 dimineața am ajuns în vârful muntelui, am instalat cortul și nu am mai coborât de acolo o lună de zile. Acolo am învățat foarte multe, muntele îți formează caracterul>, și-a început povestea George Hoțopan.

A lucrat apoi la o cabană la Vârtop, unde spune că a făcut de toate. S-a căsătorit iar din banii de nuntă s-au mutat în Colești, el fiind originar din Ștei. A știut după prima noapte dormită acolo, când a constatat că e ceea ce s-ar numi o liniște absolută, că acela e locul… <Nu prea știam nimic, dar aveam ambiția să învăț>, spune George când se referă la traiul la țară. Cea mai mare bucurie a fost că în prima lună au făcut 60 de borcane cu dulceața.Și le-a vândut pe toate. A vrut să facă o asociație, ca unul dintre membri să facă mezeluri, altul altceva și nu i-a reușit. A abandonat ideea și a spus că trebuie să dea puterea exemplului. A rugat-o pe o doamnă din sat să facă pâine pentru cei care îi călcau pragul. A început să citească despre cum ar putea să se dezvolte.
<Dacă porneam cu o educție mai bună nu mai avea atâtea obstacole… A trebuit să învăț pe pielea mea să le corectez>, explică George evoluția sa ca antreprenor de la tânărul care și-a cumpărat casa cu banii de nuntă la omul de success de azi.
<Când am cumpărat casa am avut și o jumătate de ha de teren și m-am ambiționat, nu m-am angajat am zis că din asta trebuie să trăiesc…Alții și-au cumpărat mașini din banii de nuntă, noi am cumpărat o casă și două vaci, doi porci >, a povestetit antreprenorul perioada de început. Au început să facă zacuscă, brânzică, au început să vândă la cunoscuți, la prieteni. <Bă George te-ai mutat la țară, ai brânză, dă-mi și mie…>, a povestit tânărul cum a început să vândă. Și așa s-a născut o pensiune, de la un sătean a început să ia un porc, un vițel, de la altul o ceapă, un ai.Vecinul său Marcel s-a întors din Franța și a investit 30.000 de euro convins de George într-o fermă de bivolițe. E furnizorul lui George.
<Nu am pornit de la zero, ci de la minus, eram eu, Larisa, un copil, ea mulgea vaca cu copilul în scoică. Știam unde vreau să ajung, părinții nu pre mă înțelegeau… La început am făcut brânză, fără autorizație, ăsta e adevărul. În momentul în care am început să cresc mergeam și la târguri, știam că de aici mai departe am nevoie de autorizație. Trebuie să fii prezent în piața, la eveniment și dacă câștigi, și dacă nu. ..Într-o zi mi-a bătut cineva la ușă. M-a întrebat dacă fac brânză. Necunoscându-i, le-am zis că nu fac.. Povestind, ne-am cunoscut și i-am spus stai că am, fac și brânză și din aia… Le-a plăcut și au zis hai să facem împreună… A venit cu propunerea că face el investiția, noi cu munca. Făcând bine primești bine>, a explicat George Hoțopan cum a ajuns la investiția de 400.000 euro. Nu a fost totul doar success pe linie. De exemplu, linia de procesare fructe-legum a închis-o.< Sunt bani pierduți nu ne-am organizat cum trebuie, dar nu ne-am oprit>, spune George. Cu totul altfel au stat lucrurile cu carmangeria, <nu ne-am aruncat repede, de-abia după un an promovăm ce producem, am avut răbdare să scoatem un produs standardizat să-l putem oferi omului și azi și peste șase luni.Cred că trebuie să fii dispus să înveți și să riști, nimic nu e sigur pe lume….Vă asigur de susținere în limita a ceea știu, mare lucru și dorim să vă promovăm>, a spus George Hoțopan. Antreprenorul spune că de 5 ani de când funcționează nu a primit nici o amendă.
< La DSVSA, de exemplu, nu m-am așteptat oamenii au fost aproape când am avut nevoie de ceva, eventual, mi-au spus nu se poate așa, revino. Nu cred că trebuie să existe sperietura de autorități, directorii nu sunt roboți, cred că au intenții bune dacă văd că vrei să faci ceva, nu cred că nu te ajută, și adevărul e că nici nu e normal faci mâncare în condiții care nu ți-ar place nici ție…Da-ți drumul, la punctele gastronomice.
Partea asta gastro trebuie dezvoltată, eu doresc să dezvolt 5 puncte gastronomice, dar nu le văd ca o concurență, le văd ca o completare a restaurantului, mă gândesc ca la un punct de atracție, la un traseu gastro.. Dați drumul la cea mai simplă variantă de autorizație!>, a spus George Hoțopan.